Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Heroínový kamión súvisí s ETA aj IRA, tvrdí Spišiak

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V kauze "drogového kamióna" z decembra minulého roka sa objavila šokujúca súvislosť. Policajný prezident Jaroslav Spišiak dnes prezradil, že peniaze za heroín sa mali použiť na nákup zbraní. Tie by sa previezli na Slovensko a predali európskym teroristom!

Kamión s českým šoférom viezol na konci roka 2010 do Turecka 10 ton látky na výrobu heroínu. Kamionistu, ktorý si myslel, že preváža neškodný tovar, na Vianoce zadržali a niekoľko dní strávil v tureckom väzení. Šoféra mali na trase Dunajská Streda – Istanbul tajne sledovať policajti, ktorí chceli údajne odsledovať zásielku až k odberateľom. Z celého prípadu bol veľký škandál, polícia však tvrdila, že "kontrolovaná dodávka" je bežný postup.

Na začiatku apríla polícia informovala, že na medzinárodnú skupinu, ktorá mala mať prsty v kauze drogového kamióna, sa uskutočnil veľký záťah. Na Slovensku zadržali dve osoby, Slováka a Maďara. V tom istom čase zatýkali aj v Česku, v putách skončil ich občan. V Maďarsku zaistili kontajnery s tonami nebezpečnej chemikálie.

Spišiak dnes uviedol, že medzinárodná skupina mala mať sídlo v Slovinsku a mala pôsobiť vo viacerých krajinách Európy. Za peniaze, ktoré by získala predajom heroínu z drogového kamióna, chcela nakúpiť zbrane, previezť ich na Slovensko a predať teroristom z IRA a ETA.

Šéf polície odhalil aj ďalšie detaily kontroverznej operácie s kamiónom. Jej prerušenie bolo podľa neho nevyhnutné pre záchranu života muža, ktorého zločinci zadržiavali ako rukojemníka. Logistovi, ktorý mal okrem iného zabezpečiť bezpečnú prepravu anhydridu kyseliny octovej až k výrobcom heroínu, hrozilo, že ho zabijú ľudia, ktorí si jeho služby objednali. "Tohto človeka držali ako rukojemníka s tým, že ak celá operácia bude nejakým spôsobom zmarená, neúspešná, prezradená, tak ho zabijú," povedal dnes Spišiak.

Gang mal k dispozícii sklad v Maďarsku s 30 tonami chemikálie potrebnej pre syntézu drogy. Pravdepodobne náhodne si vybrali českého prepravcu, ktorý mal z nášho územia dopraviť látku do konečnej stanice. "Cieľom kontrolovanej dodávky bolo zistiť, kam je anhydrid určený. V tejto súvislosti mali policajné zložky protichodné informácie," uviedol národný člen Slovenska v Eurojuste Ladislav Hamran. Polícia chcela zistiť, či látka poputuje do Turecka, Afganistanu, ktorý býva v takýchto prípadoch obvyklým cieľom, prípadne inej krajiny.

Látka mala byť využitá na výrobu heroínu. Zo 17 ton chemikálie, ktoré polícia zadržala, sa podľa Spišiaka dalo vytvoriť až sedem ton heroínu, ktorého cena by dosahovala na čiernom trhu 175 miliónov eur. Droga mala byť po doručení distribuovaná do Talianska, Holandska, Veľkej Británie, Česka a na Slovensku. Zisk následne plánovala organizácia minúť na zbrane, ktoré chcela predávať zahraničným ozbrojeným skupinám. K naplneniu týchto zámerov však nakoniec nedošlo, pretože slovenská polícia musela zasiahnuť proti zámeru organizácie, ktorá mohla zabiť svojho logistu na Slovensku pre problémy, ktoré nastali s nákladom v Turecku.

"Stupňovali svoju agresiu s tým, že ak sa to do určitého dátumu nevybaví tak, či tak, tak ho zlikvidujú. Preto, keďže sme my urgovali, súrili a snažili sa posunúť veci v Turecku, napriek našej snahe sa to nedarilo, preto sme museli prikročiť k zadržaniu páchateľov, lebo oni sa už rozhodli, že ukončia tú operáciu, lebo je riskantná a už boli na ceste, už išli na to," vysvetlil zákrok polície Spišiak. V rámci medzinárodných inštitúcií sa Slovensko už v tom čase dozvedelo, že ide o závažnú medzinárodnú organizáciu. "Ide o zločineckú skupinu, ktorá je postavená čisto vojensky, hierarchicky, s prísnymi trestami, zradu trestá smrťou, nového člena prijímajú až na odporúčanie," priblížil policajný šéf.

V súvislosti s celou kauzou polícia prešetruje celkom osem osôb. Išlo o piatich Slovincov, jedného Slováka, Čecha a Maďara. Všetkým im teraz hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne až doživotie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu