Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Špeciálny súd je protiústavná inštitúcia, tvrdí Harabin

Špeciálny súd
Špeciálny súd

BRATISLAVA - Proti organizovanému zločinu a korupcii by mala bojovať polícia a prokuratúra, nie Špeciálny súd (ŠS), povedal v diskusnej relácii Televízie JOJ Sedmička minister spravodlivosti Štefan Harabin.

"Súdy bojovali v päťdesiatych rokoch proti triednemu nepriateľovi", vyhlásil s tým, že dnes nevidí dôvod na to, aby štát zriaďoval na boj s kriminalitou špeciálne inštitúcie. Tie sú podľa neho hrozbou pre súdnu nezávislosť. Špeciálny súd považuje Harabin za protiústavnú inštitúciu, ktorá deformuje prostredie justície. "Tu sa favorizuje určitá skupina sudcov oproti ostatným neštandardnými platmi, kariérnou korupciou, inou materiálovou aj platovou korupciou, to je systémová, rafinovaná korupcia zo strany štátu," uviedol. Nevylúčil ani riziko, že štát by sa cez úzku skupinu špeciálnych sudcov mohol snažiť vplývať na rozhodnutia ŠS.

Poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská takéto riziko vylučuje. Návrh na zrušenie ŠS považuje za predčasný. Skonštatovala, že problémy so stíhaním korupcie a organizovaného zločinu na Slovensku pretrvávajú, čo opodstatňuje existenciu špeciálnych inštitúcií v systéme justície. "Je hazard teraz rušiť inštitúcie, ktoré fungujú a pomáhajú vytvárať atmosféru dôvery," uviedla. ŠS podľa nej výrazne prispel k tomu, že sa zvýšila citlivosť verejnosti na prípady korupcie a občania sa s väčšou dôverou obracajú na políciu pri jej odhaľovaní.

Podľa Harabina opozícia podsúva verejnosti, že 14 sudcov "spasí" slovenskú justíciu. "Ústava nepozná dve kategórie sudcov", zdôraznil. Peniaze, ktoré boli použité na zriadenie a činnosť ŠS, mohli byť podľa neho oveľa efektívnejšie využité na ozdravenie systému súdnictva a zlepšenie podmienok všetkých sudcov. Podľa Harabina totiž sudcovia okresných súdov často rozhodujú náročnejšie kauzy ako ich kolegovia na ŠS pri neporovnateľne horšom materiálnom a platovom zabezpečení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu