Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Miklošov protiútok: Ak to je kauza, tak Ficova, bojí sa už roky

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Všetko je podľa Mikloša inak: Daňové riaditeľstvo zmenou prenájmu košickej budovy ušetrilo 700-tisíc oproti nevýhodnej zmluve. Tú podpísali ešte za Ficovej vlády, ktorá má podľa Mikloša "tú trúfalosť a drzosť toto považovať za kauzu."

Dnes to vyhlásil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorý tvrdí, že daňové úrady neskúmajú stranícku príslušnosť tých, od ktorých si objednávajú.

Zmluvu o budúcej zmluve s firmou VSH Development podľa neho podpísalo vtedajšie vedenie DR krátko pred parlamentnými voľbami. Dohodnutý nájom mal byť vyšší o 30 percent a platiť mal až 20 rokov. Nový generálny riaditeľ daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík podľa Mikloša vyrokoval po voľbách jej zrušenie bez sankcií a uzavrel zmluvu výhodnejšiu z hľadiska ceny aj dĺžky.

"Čudujem sa, že Robert Fico má tú trúfalosť a drzosť toto považovať za kauzu a interpretovať to tak, ako to interpretuje. Ak to je niečia kauza, tak kauza Roberta Fica," vyhlásil Mikloš.

Zároveň tvrdil, že v celej transakcii nedošlo k uprednostneniu straníckeho nominanta, ale len k návratu k pôvodnému výberu ešte z čias predchádzajúcej vlády. Mikloš tiež vyzval Fica, aby s ním išiel do verejnej televíznej debaty, kde by mohli spolu hovoriť aj o korupcii a klientelizme.

"Ak Robert Fico chce rozprávať o týchto témach, ponúkam mu to už roky. Robert Fico sa bojí a už roky sa vyhýba takejto diskusii, asi dobre vie prečo," dodal.

Reagoval tak na pondelňajšie vyjadrenia Fica o tom, že DR, ktoré vedie osobný priateľ Mikloša Miroslav Mikulčík, podpísalo tento rok zmluvu o prenájme budovy v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ-DS a šéf jej poslaneckého klubu v nitrianskom VÚC Ondrej Ščurka. To Fico označil za ukážkový príklad straníckeho klientelizmu a dôvod na odchod Mikloša z funkcie ministra.

Mikulčík v pondelok tvrdil, že Ščurka videl pri podpise zmluvy prvýkrát a jeho politické pozadie neskúmal. Celý prípad začal podľa Fica ešte za bývalej vlády na jar 2010, kedy DR hľadalo v Košiciach novú budovu. V tom čase aj podpísalo zmluvu o budúcej zmluve na nájom so spoločnosťou VSH Development, ktorú údajne vybrali ako najlacnejšiu zo štyroch ponúk.

Podľa Mikulčíka sa však tento prenájom riešil už v roku 2008, kedy bola ako najvhodnejšia vyhodnotená práve budova, do ktorej sa košický daňový úrad sťahuje teraz. K plneniu zmluvy o budúcej zmluve tak už neprišlo. Krátko po nástupe novej vlády napísalo DR spoločnosti VSH Development list, ktorým dalo najavo, že na prenájom novej budovy nemá peniaze. Následne Mikulčík 8. marca tohto roka podpísal zmluvu o prenájme nebytových priestorov s firmou Nitra Invest, čím podľa Fica okrem iného ignoroval predchádzajúcu zmluvu o budúcej zmluve.

"Majiteľom a konateľom Nitra Invest je okresný predseda SDKÚ-DS v Nitre pán Ščurka. Nie nejaký skrytý človek, priateľ priateľa, hovoríme o oficiálnom predstaviteľovi SDKÚ-DS v Nitrianskom okrese, dokonca je šéfom klubu v nitrianskom VÚC," podčiarkol šéf Smeru-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu