Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico: Orbán je schopný vyvolať v strednej Európe konflikt

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Maďarský premiér Viktor Orbán je svojou revizionistickou politikou schopný vyvolať v strednej Európe konflikt a preto je chybou, že opozícia zmarila konanie schôdze, na ktorej chcel Smer-SD vyzvať vládu na aktívnejšiu zahraničnú politiku voči Maďarsku, myslí si predseda Smeru-SD Robert Fico.

„Hlboko sa niekto mýli, ak si myslí, že Orbán v európskom prostredí, v strede Európy, nie je schopný vyvolať konflikt. On má na to všetky predpoklady,“ povedal v stredu.

Fico sa nazdáva, že šíreniu maďarskej iredenty pomôže aj nové znenie maďarskej ústavy. „Je to ústava, ktorá popiera existenciu Trianonu, je to ústava, ktorá popiera rozloženie vplyvov hraníc a území po skončení svetových vojen, je to ústava, ktorá dáva základ Maďarsku, aby mohlo robiť svoju politiku iredenty, veľkomoďarských myšlienok,“ varoval. Strana preto predloží bod, ktorý bol na programe dnešnej mimoriadnej schôdze, aj na program riadnej májovej schôdze parlamentu.

Z pasívneho postoja Fico viní predovšetkým predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. „Bugár drží celú vládu v pasci. Bez Bugára nemôžu vládnuť. Radičová je v ďalšej pasci, pretože je kamarátka osobná Orbána a Orbán jej bol na jej prezidentskej kampani priamo vysloviť dôveru,“ popísal Fico pavučinu vzťahov. Ako dodal, zvyšné strany na tom nie sú lepšie. „KDH nemôže robiť nič, lebo by neboli súčasťou vládnej moci a SaS doteraz nepochopila, o čo ide,“ nazdáva sa.

Do kontrastu s terajšou, podľa Fica pasívnou zahraničnou politikou postavil správanie sa svojej vlády v otázkach národného záujmu. Poukázal na nevpustenie maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma a prijatie novely zákona o občianstve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu