Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Orbánovi treba dať po ušoch, tvrdí Matovič

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi treba dať podľa lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča „po ušoch“, ale program mimoriadnej schôdze parlamentu o krokoch Maďarska na podnet Smeru-SD nepodporí.

„Hovoril som, že sa rozhodnem podľa toho, aký program Smer-SD chystá na túto schôdzu. Podľa toho, čo som sa dozvedel, chystajú obyčajné divadlo. Určite nebudem podporovať, aby niekto robil z NR SR divadlo. Obyčajní ľudia nepodporia preto program mimoriadnej schôdze,“ povedal dnes Matovič. Program schôdze nepodporia ani koaliční poslanci. V pondelok sa na tom dohodla Koaličná rada.

Smer-SD chce na mimoriadnej schôdzi parlamentu uznesením požiadať vládu SR o konkrétne kroky a vyhlásenia voči politike Maďarska vo vzťahu k Slovensku, pretože považuje situáciu v slovensko-maďarských vzťahoch za mimoriadnu.

„Chceli by sme na mimoriadnej schôdzi diskutovať o týchto veciach a podnietiť slovenskú vládu, aby bola angažovanejšia a aby o týchto veciach otvorenejšie hovorila aj smerom k EÚ a európskym inštitúciám. Chceme, aby vláda verejne požiadala Budapešť o bilaterálny dialóg na tému zákona o dvojakom občianstve, zákona o volebnom práve a aby urýchlene novelizovala náš zákon o štátnom občianstve, pričom by bola zachovaná bariéra pre masový nábor občanov, aby sa stali maďarskými občanmi neštandardne. Aby teda slovenskí občania, ktorí získajú iné občianstvo štandardne, nemuseli ho stratiť,“ uviedol podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu