Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Internetové úderky v štýle KDH: Jedine Smer mlčí, či ju má!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Nič prekvapivé? Minulý týždeň Vás Topky exkluzívne informovali o úniku dokumentu z KDH, ktorý potvrdzoval, že hnutie založilo internetové úderky, ktoré majú chrániť imidž strany Jána Figeľa v diskusiách. Bývalý šéf tlačového odboru jej existenciu navyše potvrdil. My sme sa rozhodli zisťovať ako je to u iných strán. Všetci to kategoricky odmietajú, jedine Smer Roberta Fica mlčí.

Michal Novota, z ktorého emailu je informácia o založení skupiny podporujúcej stranu na internete, sa iba pár dní predtým vzdal funkcie šéfa tlačového odboru. Pre denník Pravda potvrdil, že spomínanú aktivitu už strana realizuje, ale podľa neho ide o internú komunikáciu v rámci strany, podobnú firme, ktorej záleží na publicite. „Tá si preto vytvorí komunikačný kanál, ktorým zdieľa pozitívne správy a snaží sa reagovať na správu, ktorá by ju mohla predstaviť v negatívnom svetle," povedal pre Pravdu. Nám na otázky ohľadom emailu dodnes neodpovedal a nedvíhal ani svoj mobilný telefón.

Po tom, čo sme článok zverejnili, rozprúdil na internete búrlivú debatu. My sme sa preto rozhodli osloviť aj ostatné parlamentné strany s otázkou, či môžu vylúčiť, že ich strana nevyužíva podobný nástroj komunikácie. Zaujímavé je, že takmer všetci to vylúčili až na Smer. Pritom otázky sme rozoslali ešte v pondelok a napriek viacerým telefonátom vyjadrenie neposkytli.

V minulosti médiá riešili práve využívanie citácií z diskusií zo strany expremiéra Fica. Išlo o kauzu pivo1, na ktorého vyjadrenia sa Fico odvolával na tlačovkách. Mediálneho odborníka Gabriela Šípoša z Tranparency International postoj Smeru vôbec neprekvapil. „Nie, neprekvapil,“ povedal nám. Podľa neho je ťažké posúdiť, či ide v prípade KDH o štandardnú komunikáciu, pretože ovplyvňovanie a presviedčanie je prirodzená činnosť politických strán. A fanúšikovia strany majú právo ostatných presviedčať, aj v diskusiách či v krčme. „Koniec koncov, každému čitateľovi anonymných diskusií by malo byť jasné, že diskutéri môžu mať všelijaké vzťahy k téme, rôzne konflikty záujmov, a preto tie diskusie netreba brať príliš vážne.“

Otázka: Môžete vylúčiť, že vaša strana nevyužíva takýto nástroj propagácie?

Reakcie strán:

Most-Híd
Môžem to kategoricky a jednoznačne vylúčiť. Strana Most-Híd nevyužíva takýto nástroj propagácie.

SNS
Absolútne vylučujem, že by naša strana využívala takýto nástroj komunikácie, zdá sa nám to detinské až smiešne a zbytočné.

SDKÚ
Je právom každého človeka prispievať do internetových diskusií. Zo strany SDKÚ nie je prispievanie do diskusií centrálne riadené.

SaS
Žiadnu podobnú úderku nemáme.

Smer Nereagoval
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu