Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ficova obhajoba Kvorku: Populizmus a dvojaký meter

Kvorka so straníckym šéfom Ficom
Kvorka so straníckym šéfom Ficom

BRATISLAVA - Fico sa správa populisticky, používa dvojaký meter a porušuje rovnosť pred zákonom. Oslovení analytici tak hodnotia včerajšie slová predsedu Smeru, ktorý obhajoval kontroverzné činy svojho exposlanca Jána Kvorku.

Konanie okresného šéfa Smeru v Martine, ktorý mal odvliecť a zbiť svojho údajného soka v láske, Robert Fico hodnotí podľa dvojakého metra. "Neviem si totiž predstaviť, že by takto obhajoval aj člena konkurenčnej strany, napríklad z SDKÚ. Predpokladám, že by jeho konanie masívne kritizoval a využil v politickom boji," myslí si politológ Grigorij Mesežnikov.

"Politik jeho formátu by si rozhodne nemal dovoliť obhajovať niečo tak pochybné. Fico dokonca uznal, že sa to napadnutie stalo, čím poprel rovnosť pred zákonom. Najlepšie by bolo, keby sa k tejto veci vôbec nevyjadroval, až kým ju nevyšetria príslušné orgány," dodal.

"Fico by mal byť ticho, keďže rovnako ako nikto z nás ešte nepozná rozsudok," myslí si Ján Baránek. "Je to inak typický príklad jeho populizmu, pretože ak sa dokáže Kvorkova vina, bude ticho, prípadne povie, že jeho slová boli vytrhnuté z kontextu."

"Stranícki lídri začali pomaly a postupne vytvárať takzvanú pseudopolitickú kultúru, kde sa zbavujú svojich poslancov a ministrov bez toho, aby tí niesli zodpovednosť za svoje činy. Isté nóvum do tohto procesu prináša Robert Fico, ktorý pochybné činy bývalého poslanca obhajuje," uviedol Michal Horský. Podľa neho by mal expremiér Kvorkov čin odsúdiť.

Do situácie, pre ktorú sa má Kvorka postaviť pred súd, sa môže dostať ktokoľvek a kedykoľvek, povedal včera Fico. Táto vec podľa expremiéra "nemá nič spoločné s tým, že by niekto niečo ukradol, že by niekto niečo spreneveril, že by niekto morálne alebo iným spôsobom zlyhal".

Exposlanec Kvorka, ktorý už nemá imunitu a môže byť stíhaný, by sa mal zodpovedať za to, že so synom a ďalším mužom v roku 2006 násilím odvliekol a zbil mladého Róma Jána Lacka. S mladíkom mal Kvorka problémy údajne preto, že navštevoval jeho priateľku Zdenku Toráčovú. Neskôr sa s ňou Lacko oženil.

Kvorka tvrdil, že Lacko mu skalou rozbil predné sklo na aute a vyhrážal sa, že mu ho rozbije celé. "Ide o životnú situáciu, do ktorej sa môže ktokoľvek z nás dostať, ak ju presne popíšete a poviete, kto bol tým poškodeným, tak slovenská verejnosť (...) možno povie, že dobre že sa takto pán Kvorka ešte správal," poznamenal líder opozície.

Na otázku, či si Kvorka udrží stoličku okresného šéfa strany v Martine, Fico odvetil, že prezumpcia neviny mu velí tomuto človeku naďalej dôverovať. Predseda Smeru rešpektuje konanie orgánov, s akýmikoľvek závermi však podľa neho treba počkať do právoplatného rozsudku súdu.

Kvorka je prvým politikom bývalej garnitúry, ktorý sa má postaviť pred súd. Vyšetrovateľ skončil vyšetrovanie a podľa polície spis zaslal prokurátorovi s návrhom na podanie obžaloby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu