Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nákup zbraní má sprevádzať nátlak, tvrdí jeden z uchádzačov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nákup zbraní pre políciu má sprevádzať silný tlak zahraničných zbrojoviek. Tvrdí to zástupca jednej zo slovenských spoločností, ktoré sa uchádzajú o víťazstvo vo veľkom pripravovanom tendri. Rezort vnútra však sľubuje transparentnosť.

"Už od čias predchádzajúcej vlády sa tu objavujú pomerne silné tlaky, ktoré - môžeme povedať - jednoznačne reprezentujú záujmy zahraničných zbrojoviek, ktoré sa chcú presadiť v tomto tendri," povedal Daniel Turček zo slovenskej zbrojovky.

Podľa neho tlak vzniká nenápadnými vyjadreniami v tlači či utrúsenými poznámkami. "Nikde na svete nemá obdoby takýto spôsob obchodovania a nátlaku, aký sa začína objavovať na Slovensku," konštatoval Turček.

Dodal, že "keby si dotyčné firmy niečo podobné dovolili na svojich domácich trhoch alebo kdekoľvek inde v zahraničí, boli by z konaní vylúčené ešte dopredu, prípadne by skončili pred arbitrážnymi súdmi."

Avizovaný tender na výber zbraní na prezbrojenie policajtov však ešte ani nie je vyhlásený. Ministerstvo vnútra v reakcii na vyjadrenia spoločnosti tvrdí, že v prípade pištolí bude ich obstaranie transparentné. "Prezbrojenie policajného zboru patrí medzi priority ministerstva vnútra. Naším cieľom je, aby policajti mali namiesto 20-ročných pištolí účinné a kvalitné zbrane. Vedenie rezortu garantuje, že pôjde o transparentný nákup," uviedol hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu