Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lipšic: Bezprostredné riziko nehrozí, neklamali by sme

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Pre problémy s reaktormi v japonských jadrových elektrárňach nehrozí podľa ministra vnútra Daniela Lipšica Slovákom žiadne bezprostredné riziko. "Samozrejme, že musíme byť ostražití a pripravení. Situácia sa môže potenciálne zmeniť, ale dúfame, že nie," konštatoval šéf rezortu po dnešnom rokovaní kabinetu.

Poznamenal, že vláda ani štátne orgány by v prípade problémov neklamali o zvýšení radiácie, ako sa to stalo v minulosti pri havárii elektrárne v ukrajinskom Černobyle.

Ako ozrejmil minister životného prostredia József Nagy, predpovede hovoria o tom, že rádioaktívny mrak sa bude vo štvrtok 17. marca približovať buď k Severnej Amerike alebo Kamčatke. Poznamenal, že mrak vzdialený asi 8000 kilometrov je stále pod kontrolou slovenských aj medzinárodných inštitúcií. Rádioaktivita ovzdušia vyjadrená dávkovým príkonom gama žiarenia je na Slovensku sledovaná na 26 meteorologických staniciach. Systém vyhodnocuje radiačnú situáciu každých desať minút.

Slovensko podľa ministra Lipšica ešte v piatok 11. marca ponúklo prostredníctvom Európskej únie, ale aj priamo, humanitárnu pomoc Japonsku v podobe záchranárov a materiálnej pomoci. Vysvetlil, že krajina zatiaľ od EÚ nežiada záchranárov, ale materiálnu pomoc. Slovensko je preto po skoordinovaní tejto pomoci na európskej úrovni okamžite pripravené poskytnúť stany, postele, spacie vaky, mobilné agregáty či čerpadlá.

V Japonsku, ktoré postihlo zemetrasenie a následné cunami, sa nachádzalo aj 114 slovenských občanov, priblížil Lipšic. Sedemnásť z nich už podľa jeho slov pricestovalo domov a sú mimo bezprostredného rizika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu