Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Michalovciach otvorili jedinú triedu pre autistických žiakov na Zemplíne

„Aj keď sa v minulosti razil názor, že autisti nedokážu mať radi, nie je to pravda. Veľmi radi sa hladkajú a dávajú pusy,“ tvrdí triedna učiteľka Marianna Patlevičová. Zobraziť galériu (6)
„Aj keď sa v minulosti razil názor, že autisti nedokážu mať radi, nie je to pravda. Veľmi radi sa hladkajú a dávajú pusy,“ tvrdí triedna učiteľka Marianna Patlevičová.

MICHALOVCE - Na prvý pohľad sa ničím nelíšia od svojich rovesníkov. Hoci sa školáci Števka, Erik, Marek a Daniel veselo usmievajú, príroda k nim bola krutá a do vienka im prisúdila autizmus. Deti s týmto postihnutím môžu byť síce mimoriadne nadané a výnimočné, no majú problém komunikovať s okolím, sú uzavreté vo svojom svete. V Špeciálnej základnej škole internátnej v Michalovciach pre tieto deti vytvorili triedu.

Autistickým deťom sa v jedinej takejto triede na Zemplíne spolu s učiteľkou venuje aj asistentka. Starajú sa o štyroch žiačikov. „V prvom rade si musíme vybudovať v ich srdiečkach dôveru. Aj keď sa v minulosti razil názor, že autisti nedokážu mať radi, nie je to pravda. Veľmi radi sa hladkajú, dávajú si pusy,“ tvrdí triedna učiteľka Marianna Patlevičová. Podľa nej majú deti nadpriemerné technické danosti, baví ich elektronika. „Často chápu veľmi zložité veci, no jednoduché úkony, ako napríklad zaviazanie šnúrok na topánke, sú pre ne nezvládnuteľné,“ dodáva M. Patlevičová.

Prvoradou úlohou učiteľky bude pomôcť deťom pri prekonávaní komunikačných bariér a minimalizovať poruchy správania. Trieda je rozdelená na zóny, v ktorých deti pracujú. Majú zóny na hru, oddych, prácu, jedenie, čítanie i cvičenie. „Chlapci sú prváčikovia, takže sa budú učiť písať a rátať. Čítať a rozoznávať písmenká už dávno vedia,“ dodáva učiteľka.

Ďalšia žiačka, Števka, má 9 rokov. Pre ňu škola nie je neznámou. „Najprv som si nedala poradiť a zapísala som ju do riadnej školy. Bolo to však náročné, tak som ju zapísala do autistickej triedy v Košiciach. Sem sme museli zo Zemplínskej Širokej dochádzať. Preto vítam otvorenie takejto triedy v Michalovciach,“ tvrdí Mária Pástornická (41).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu