Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Súkromní lekári: Poplatky zrušili, ale v Košiciach pýtajú peniaze

Prezident Lekárskej únie špecialistov Andrej Janco chce peniaze vyberať vo forme sponzorských darov. Zobraziť galériu (2)
Prezident Lekárskej únie špecialistov Andrej Janco chce peniaze vyberať vo forme sponzorských darov.

KOŠICE/BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA - V najväčšej košickej FN L. Pasteura platí výslovný zákaz vyberať poplatky, ktoré sa zrušili nariadením vlády. Lekári peniaze od pacientov nepýtajú, v poliklinike však prenajímajú ambulancie aj súkromným lekárom. A medzi nimi sa objavil prípad, keď lekár od občanov pýta peniaze vo forme 20-korunového sponzorského daru.

Vo FN L. Pasteura ročne získali na poplatkoch 22 miliónov korún. Jej riaditeľ Jaroslav Šajty však potvrdil, že o tieto peniaze neprídu, lebo so zdravotnými poisťovňami už majú dohody o navýšení platieb. Prezident Lekárskej únie špecialistov Andrej Janco, ktorá združuje na Slovensku až 500 ambulancií, však peniaze mieni vyberať vo forme dobrovoľného príspevku! „Keď môžu občania prispievať na nezaopatrené deti či charitu, prečo by nemohli adresne sponzorovať tých, ktorí pacientov liečia. Nikoho však k ničomu nenútime, je to vyslovene dobrovoľné,“ uviedol Janco.

„Ak by sa pacienti predsa len s vyberaním poplatkov stretli, majú možnosť nahlásiť to na ministerstvo, samosprávu či Úrad na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ zdôraznila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Balázsiková. Z úst premiéra už zaznela vyhrážka, že sa môže siahnuť aj na licencie. V bratislavskej ružinovskej nemocnici sa včera poplatky nevyberali, aj keď oznamy o 20-korunáčkach z ambulancií zabudli odlepiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu