Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico vyzval Štefanova na podanie demisie

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Minister výstavby Igor Štefanov (nominant SNS) príde pre sporný tender súvisiaci s eurofondami o funkciu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes oznámil, že vyzval Štefanova na podanie demisie.

Urobil tak po tom, čo Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) zistil neúčelné vynaloženie menšej časti peňazí z kontroverzného tendra. Ministerstvo by do júnových parlamentných volieb mal viesť minister školstva Ján Mikolaj (SNS); v budúcom volebnom období sa podľa schváleného zákona ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja spojí s ministerstvom hospodárstva.

"Požiadal som pána ministra, aby prebral osobnú politickú zodpovednosť za výsledky tejto kontroly. Predpokladám, že požiada pána prezidenta o uvoľnenie z funkcie," povedal Fico. Dodal, že demisiu ministra očakáva v stredu.

Štefanov ešte v pondelok vyhlásil, že prípadnú podobnú výzvu od premiéra bude rešpektovať. Predseda vlády má podľa ústavy právomoc aj sám podať prezidentovi návrh na odvolanie člena vlády. Fico už pred časom pohrozil Štefanovovi odvolaním, ak NKÚ zistí v tendri nedostatky.

Tender stál kreslo aj Štefanovovho predchodcu Mariana Janušeka. Opozícia tvrdila, že zodpovednosť za tender nesie aj Štefanov, ktorý pred vymenovaním za člena vlády pôsobil na ministerstve výstavby ako riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja.

Kontroverzný tender vyhralo konzorcium s firmami údajne blízkymi SNS. Opozícia ministerstvu vyčítala, že informácie o tendri boli vypísané len niekoľko dní na ťažko prístupnej nástenke úradu. Ministerstvo výstavby zmluvu s víťazným konzorcium neskôr zrušilo, dovtedy však štát vyplatil 13,06 milióna eur.

Európska komisia už skôr oznámila, že tieto peniaze nepreplatí. NKÚ zistil nedostatky v tendri aj pri opakovanej kontrole. Upozornil, že z takzvaného "nástenkového tendra" bolo zle použitých 32.444 eur a o využití ďalších takmer štyroch miliónov eur má pochybnosti.

Chyby v súťaži našiel v minulosti aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu