Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gašparovič odvolal Štefanova, SNS zostal jeden minister

Ján Mikolaj a odvolaný minister Igor Štefanov
Ján Mikolaj a odvolaný minister Igor Štefanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes odvolal z funkcie ministra výstavby Igora Štefanova (nominant SNS). Zosadenie ministra žiadal premiér Robert Fico (Smer-SD) pre pochybenia v kontroverznom tendri na služby súvisiace s čerpaním fondov EÚ.

Vedením úradu prezident poveril ministra školstva Jána Mikolaja (SNS). Mikolaj zároveň zostane posledným zástupcom národniarov vo vláde. Štefanov prišiel o kreslo po kontrole Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Úrad tvrdil, že v tendri bolo zle použitých 32.444 eur a o ďalších štyroch miliónoch eur mal pochybnosti. Celkovo štát v tendri vyplatil viac ako 13 miliónov eur.

Súťaž známa aj ako "nástenkový tender" však bola pod paľbou ostrej kritiky aj predtým. Podľa médií informácie o jej vyhlásení v roku 2007 viseli len na ťažko prístupnej nástenke ministerstva. O lukratívnu zákazku sa napokon ako jediné prihlásilo konzorcium, ktorého súčasťou boli aj firmy považované za blízke SNS.

SNS v stredu Štefanova bránila a Smeru-SD vyčítala, že na iných ministerstvách boli vážnejšie problémy. Najsilnejšiu vládnu stranu tiež obviňovala, že sa snaží pred júnovými parlamentnými voľbami SNS očierniť. Štefanov odmietol odstúpiť sám. Minister školstva a podpredseda vlády Mikolaj zostane posledným zástupcom SNS vo vláde.

Pôvodne strana Jána Slotu obsadzovala tri ministerstvá. Ministerstvo životného prostredia však Fico národniarom vlani odobral s odôvodnením, že ho SNS "nezvláda".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu