Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Adrenalín pod Tatrami: Turistov chcú lákať do rómskej osady

ilustrčné foto
ilustrčné foto

BRATISLAVA - Návštevníci Vysokých Tatier si možno už v lete budú môcť objednať výlet do jednej z rómskych osád, aby sa oboznámili so životom miestnej komunity. S nápadom prišiel starosta obce Veľká Lomnica, podľa ktorého by tak Rómovia prispeli k rozvoju turistiky. Jeho plán niektorí vítajú, ale iným sa nepáči.

"Pre turistov by sme chceli robiť okružné jazdy mikrobusom po osade, aby nahliadli do príbytkov Rómov a videli, ako žijú. Je to istý druh adrenalínu, myslím, že by to mohlo mať niečo do seba a rozšírila by sa ponuka služieb," uviedol pre portál korzar.sme.sk Peter Duda, starosta východoslovenskej Veľké Lomnice, ktorá je vstupnou bránou do Vysokých Tatier.

Na Slovensku je viac ako 600 rómskych osád, mnohí Rómovia sa usadili práve v obciach pod Tatrami. Podľa starostu Veľkej Lomnice by ale niektorí Rómovia mohli zneužívať návštev turistov a žiadať od nich peniaze. "Nemohlo by to byť na základe žobrania peňazí alebo potravín. Rómov by sme chceli nasmerovať k tomu, aby začali vyrábať remeselnícke výrobky, za ktoré by si zaslúžili nejakú odmenu," povedal Duda.

V súčasnosti údajne Rómovia z osady skôr odrádzajú návštevníkov. "Turisti sa nás stále pýtajú, čo to má znamenať a koľko ich žije priamo v centre obce. Nie že by sa ich báli, ale skôr ich to odstrašuje. Myslím, že práve to nám značne odrádza klientov," poznamenala Andrea Šragová z penziónu vo Veľkej Lomnici. Podobne sa vyjadrila aj majiteľka reštaurácie Beáta Lukáčová. "Stačí, že si Slováci z iných častí Slovenska, ktorí u nás prenocujú, idú kúpiť do centra obce noviny alebo sa tam idú prejsť v čase, keď sa vyplácajú podpory. Pýtajú sa, čo to tu máme, alebo konštatujú, že je tu príliš mnoho Rómov," uviedla.

Jeden obyvateľov osady starostov nápad podľa portálu privítal. "Trošku by nás to spropagovalo a ľudia by si možno lepšie uvedomili, ako tu na východe niektorí žijú a ako sa o nás starajú," vyhlásil Rudolf Koky.

Zámer sa naopak skôr nepozdáva šéfovi Združenia cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách Petrovi Chudému. "Aj Rómovia si dokážu dať svoj domov do ľudského stavu, ale udržať okolie v poriadku nevedia, pretože žijú s radom neprispôsobivých občanov, ktorí napríklad vonku vykonávajú svoju potrebu," uviedol.

Zájazdy do obcí s rómskymi obyvateľmi podľa neho už pred časom organizovali pre turistov zo západnej Európy poľské cestovné kancelárie. "Na slovenskej strane to malo negatívny ohlas. Považovalo sa to za zneváženie ľudí, že sa na nich chodia pozerať ako na zvieratá na nejakej safari," dodal Chudý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu