Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vajda chce brať dávky a posielať deti do väzenia

Netradičný rómsky líder Lakatos
Netradičný rómsky líder Lakatos

BRATISLAVA - "Desať z desiatich cigánov kradne". To nie je výrok skinheda, ani ultrapravicového politika, tieto slová vyslovil nekompromisný maďarský vajda Attila Lakatos. Prominentný rómsky líder si servítku pred ústa nekladie, ponúka však aj riešenia.

"Keď som hovoril o cigánskej kriminalite, 30 percent všetkých cigánov chcelo moju hlavu. Problém však nie je v tom, že som to vyslovil, ale v tom, že s tým, my cigáni, nič nerobíme," uviedol Lakatos pri prejave, na ktorom sa zúčastnil aj súčasný maďarský premiér Viktor Orbán.

Lakatos varoval, že už teraz je neskoro. Rómovia sa podľa neho musia zjednotiť a snažiť sa pomenovať veci pravým menom. „Hovorí sa, že nie je cigánska kriminalita. Ale keď z desiatich páchateľov je desať cigánov a z dvadsiatich je 20 cigánov, potom je to čo?“ pýta sa.

"Bol som v takých dedinách, kde necigáni vedia ísť do kostola len tak, že starý pán ide doobeda a stará pani poobede, lebo keď opustia svoje domy, tak ich vykradnú," uviedol.

V prejave vyzýva na záchranu ďalších generácii. "Naučme naše deti, že nie každý učiteľ je rasista. Syn dostane päťku a jeho otec príde do školy zbiť učiteľa za to, že je rasista. Ale pol roka ani nevedel, kde chodí jeho dieťa do školy!"

Lakatos navrhuje aj niekoľko opatrení. "Je potrebné okamžite zmeniť školský zákon. V prípade, že cigánske, alebo akékoľvek dieťa udrie učiteľa, zoberme rodinné prídavky. Zoberme im to! Zoberme v rámci výučby 10 až 12-ročné deti na návštevu do basy pre mladistvých. Nech ju navštívia. Nech u nich nepanuje romantická predstava o tom, aký úžasný je pobyt v base. Musíme to v nich zabiť."

Vajda v prejave nepoužil politicky korektný pojem "Rómovia" a hovoril o veciach, za ktoré by si väčšina iných ľudí vyslúžila nálepku rasistov. Na maďarskom, českom aj slovenskom internete sa pod videom s jeho prejavom vytvárali vášnivé diskusie. Väčšina ľudí ho však chválila za odvahu a úprimnosť.

 

Video z vajdovho príhovoru. Pre titulky kliknite na tlačidlo "CC."

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu