Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V lekárňach je dlhodobo nedostupná tretina liekov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V slovenských lekárňach chýba 1661 z 5462 druhov liekov vrátane niektorých vakcín či liekov na chronické ochorenia. Dlhodobo nedostupné sú aj lieky, ktoré Ministerstvo zdravotníctva SR zaradilo do kategórie bez doplatku. Za niektoré neexistuje náhrada. Rezort zdravotníctva o probléme nevie. Informovala o tom včera vo svojom hlavnom spravodajstve Slovenská televízia (STV), ktorá má zoznam chýbajúcich liekov.

"Dlhodobo nedostupné sú nielen lieky, ktoré sú terapeuticky nahraditeľné, ale máme zaznamenaný aj liek, za ktorý neexistuje žiadna terapeutická náhrada," potvrdil televízii lekárnik Peter Stanko. Podľa jeho slov sa bežne stáva, že lekár predpíše liek, o ktorom si myslí, že je dostupný a v skutočnosti dostupný nie je.
      
Televízia pripomenula, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv zverejňuje nedostupné lieky na svojej internetovej stránke. Sú však medzi nimi aj tie, ktorým uplynula platnosť registrácie. Ostatné lieky ministerstvo považuje za dostupné.
      
"Neviem o tom, že by sme momentálne mali niektoré lieky, ktoré sú v zozname nedostupných,"
povedala pre STV riaditeľka sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Michaela Gajdošová. V súvislosti s chýbajúcimi liekmi bez doplatkov alebo s doplatkom do jedného eura Gajdošová uviedla: "V prípade, že budeme takéto informácie mať, určite sa k nim vyjadríme a budeme sa nimi zaoberať."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu