Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Podchod straší ženy, láka asociálov aj exhibicionistov!

Málo osvetlený podchod je čoraz nebezpečnejší. Zobraziť galériu (5)
Málo osvetlený podchod je čoraz nebezpečnejší.

HUMENNÉ – Mesto o probléme vie, technické služby robia, čo môžu, polícia hliadkuje a nič sa nemení, problém trvá.

Ak sa chcete v centre horného Zemplína dostať pešky od staníc vlakov a autobusov do priemyselnej zóny mesta, nemáte veľa možností. Jedinou skratkou cez koľajisko riskujete vlastný život, v lepšom prípade pokutu od železničnej polície. Nezostáva iné, len využiť málo osvetlený a čoraz viac zničený podzemný podchod.

Na problémy okolo podchodu, ktorý spája dve časti mesta dôrazne upozorňujú najmä ženy. Prejsť týmto podchodom za denného svetla nie je najväčším problémom. Ak však musia prechádzať po skončení popoludňajšej šichty, mnohé ženy dostávajú strach. Podchod je nielen dlhý, ale hlavne nedostatočne osvetlený. Stal sa obľúbeným miestom predovšetkým domácich asociálov.

Nafetovaným a podguráženým bezdomovcov slúži tmavá podzemná „oáza“ najprv na popíjanie, potom ako WC. Najmä v lete sa podchodom šíri zápach. Na zemi je množstvo odpadkov a porozbíjaného skla.

Podľa niektorých oslovených, občas možno zakopnúť aj do  použitých striekačiek. Najhoršia je situácia po víkende, pretože podchodom pendlujú návštevníci z blízkych klubov a reštaurácii. Druhou kategóriou, z ktorej majú prechádzajúce ženy strach, sú exhibicionisti. Dve Humenčanky nám potvrdili, že osobne zažili „vystúpenie“ muža, keď chceli prejsť podchodom po 22:00. Muža ukrytého v kríkoch zbadali až potom, ako sa k ním priblížil a roztvoril kabát. Prestrašené ženy to vraj boli oznámiť na polícii. Tam im poradili, aby namiesto podchodu použili obchádzku pri štadióne.

Podchod je majetkom mesta, o jeho údržbu sa starajú humenské Technické služby. Ich riaditeľ Ján Fink potvrdil, že o dlhodobej kritike vedia. Z mestskej pokladne ročne vynaložia  okolo 1900 eur na elektrickú energiu, výmenu svetelných zdrojov a podobne. Na čistenie podchodu ročne zaplatia vyše 2800 eur.

Argumentoval, že robia všetko, čo im finančné a personálne kapacity dovoľujú. Opakovane vymenili poškodené osvetlenie a odstránili hanlivé nápisy na stenách. Len čo podchod vybavili novým osvetlením za stovky eur, na druhý deň ich čakala spúšť a vyčíňanie miestnych sprejerov. Vandali zastriekali svietidlá tak, že svetlo cez nich presvitá len minimálne.

Najnovším hitom je odpaľovanie delobuchov a ohňostrojov, hlavne vtedy, ak podchodom prechádza osamotený človek. Podľa mestskej polície pravidelne vykonávajú v okolí, aj v priamo v podchode kontroly. Najviac hliadok tam smeruje vo večerných hodinách a cez víkendy po skončení diskoték a koncertov.

Ozývajú sa hlasy, že jediným riešením by bolo monitorovanie podchodu kamerovým systémom. Na to však niet v mestskej pokladni peňazí a kamery by pravdepodobne skončili zastriekané ako stropné osvetlenie. O problému chcú niektorí humenskí poslanci diskutovať ešte na februárovom mestskom zastupiteľstve.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu