Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ÚS SR: Voľby starostu bratislavskej Petržalky sú neplatné

KOŠICE - Plénum Ústavného súdu SR (ÚS) na neverejnom zasadaní vyhlásilo voľby starostu bratislavskej mestskej časti Petržalka z 13. mája 2006 za neplatné. Agentúru SITA o tom dnes informoval poradca ÚS pre styk s médiami Štefan Németh. Na spoločnom konaní tak vyhovel štyrom návrhom neúspešných kandidátov na funkciu starostu a niektorých politických strán, za ktoré v týchto voľbách kandidovali. Nález ÚS zverejní na svojej internetovej stránke po jeho doručení účastníkom konania.

V súvislosti s májovými doplňujúcimi voľbami starostu bratislavskej mestskej časti Petržalka dostal ÚS štyri volebné sťažnosti - Milana Ftáčnika, Jána Kotuľu, Ladislava Snopka ako aj SDKÚ a strany Smer-SD, ktorí žiadali, aby ÚS vyhlásil voľby za neplatné pre porušenie volebného zákona. Tieto návrhy zlúčil do jedného konania.

Ako povedal Németh, návrh kandidáta Petra Matúšku, ktorý získal vo voľbách najviac hlasov, nie je na ÚS vedený ako volebná vec, ale ako sťažnosť občana a ústavný súd sa ňou bude zaoberať v samostatnom konaní. Peter Matúška namieta porušenie svojich základných práv a slobôd zaručených ústavou postupom miestnej volebnej komisie Petržalka. Žiada ÚS, aby zrušil uznesenie volebnej komisie o nevydaní osvedčenia.


Matúška sa chce spravodlivosti domáhať v Štrasburgu
Za nesprávne považuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o neplatnosti volieb v Petržalke kandidát Peter Matúška, ktorý získal najviac hlasov. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA. Svojho práva na starostovskú stoličku sa chce ďalej domáhať na Európskom súde pre ľudského práva v Štrasburgu. Zopakoval svoje tvrdenie, že jeden zo sudcov ÚS, ktorý rozhodovali o petržalských voľbách, bol zaujatý. O tejto jeho námietke už ÚS rozhodoval, nevyhovel mu však. Matúška si tiež myslí, že ústne výpovede svedkov, na základe ktorých súd rozhodol o neplatnosti volieb, sú ako dôkazový materiál nedostačujúce. Podanie na Európsky súd pre ľudského práva v Štrasburgu už v spolupráci so svojimi právnikmi začal pripravovať, hotové by malo byť do mesiaca.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu