Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ústavný súd odmietol námietky Petra Matúšku

Peter Matúška
Peter Matúška

KOŠICE - Plénum Ústavného súdu SR odmietlo námietky Petra Matúšku proti sudcom ústavného súdu, aj návrh na zrušenie predbežného opatrenia ÚS, ktorým uložil miestnej volebnej komisii nevydať Matúškovi osvedčenie o víťazstve vo voľbách starostu bratislavskej mestskej časti Petržalka. Agentúru SITA dnes informoval poradca ÚS Štefan Németh.

Ako uviedol Németh, plénum ÚS na neverejnom zasadaní odmietlo námietku Petra Matúšku a rozhodlo, že Eduard Bárány nie je vylúčený z výkonu sudcovskej funkcie vo veci, v ktorej neúspešní kandidáti Milan Ftáčnik, Ján Kotuľa a Ladislav Snopko a strany SDKÚ-DS, Smer-SD a HZD namietajú nezákonnosť volieb starostu mestskej časti Bratislava - Petržalka. V informácii sa uvádza, že Eduard Bárány sa nezúčastnil na rokovaní a rozhodovaní o tejto časti podania Petra Matúšku v súlade so Zákonom o organizácii ÚS a konaní pred ním a postavení jeho sudcov. Plénum okrem toho pre nedostatok zákonom predpísaných náležitostí odmietlo námietku Petra Matúšku proti bližšie nešpecifikovaným sudcom Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorí sú podľa jeho názoru politickými nominantmi účastníkov konania.

Ústavný súd Slovenskej republiky ako zjavne neopodstatnený odmietol aj návrh sťažovateľa na zrušenie predbežného opatrenia, ktoré plénum vydalo 6. júna a uložilo ním miestnej volebnej komisii zdržať sa vydania osvedčenia Petrovi Matúškovi o zvolení za starostu MČ Bratislava - Petržalka, a to až do rozhodnutia vo veci samej.

Proti tomuto rozhodnutiu nemožno podať opravný prostriedok. Až po vynesení tohto verdiktu sa môže plénum ÚS zaoberať sťažnosťami podanými v súvislosti s doplňujúcimi voľbami starostu bratislavskej mestskej časti Petržalka, ktoré sa konali 13. mája. Na ústavný súd štyri sťažnosti podali neúspešní kandidáti a jednu Peter Matúška proti volebnej komisii, ktorá podľa jeho názoru nevydaním osvedčenia o víťazstve vo voľbách porušila jeho základné ústavou zaručené právo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu