Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Chrípka útočí: Zatvorila stovky škôl

Najviac postihnuté sú malé deti
Najviac postihnuté sú malé deti (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Hygienici zaznamenali v posledných dňoch výrazný nárast chorobnosti. Zrejme aj zmena počasia zapríčinila, že chrípka udrela v plnej sile. Úrad verejného zdravotníctva varuje pred narastajúcim počtom prípadov. V niektorých školách už museli žiaci zostať doma. Ušetrená nezostala ani premiérka Iveta Radičová, ktorá musela dnes miesto práce ležať v posteli.

Oproti minulému týždňu narástol počet chorých na akútne respiračné ochorenia až o 5 percent. Doma zostalo 101-tisíc ľudí, čo je takmer o 100 percent viac ako vlani. Z celkového počtu bolo až 20-tisíc chrípkového pôvodu. Najohrozenejšou skupinou sú deti a ľudia so zníženou imunitou.

"Z dôvodu zvýšenej chorobnosti bol prerušený výchovno-vzdelávací proces na 101 základných, 72 materských a 29 stredných školách, jednej základnej umeleckej škole a v jednom centre voľného času,“ prezradil nám hlavný hygienik Gabriel Šimko. Najväčší nárast, podľa štatistík zasiahol Bratislavský a Žilinský kraj. Z okresov drží rekord Poltár. Oproti minulému týždňu tu zaznamenali 1000 percentný nárast. Zareagovali už aj viaceré nemocnice. Tie kvôli epidémii zrušili návštevy. Očakáva sa, že v nasledujúcich dňoch by mal počet nakazených ešte rásť. Najviac sa totiž šíri tak, že počas prvých dvoch dní chorý svojim kýchaním a kašlaním nakazí ľudí vo svojom okolí.

Ako sa chrániť 

Vírus sa z človeka na človeka prenáša kvapôčkovou infekciou pri kýchaní, kašlaní ale aj priamym kontaktom (podávanie rúk). Prevencia spočíva jednak v dodržiavaní zásad respiračnej hygieny a v častom umývaní rúk. Ďalej by sme sa mali vyhýbať kontaktu s chorými osobami či obmedziť návštevy hromadných podujatí, často vetrať miestnosti, najmä v školách, škôlkach. Dôležité je aj udržiavanie dobrej telesnej kondície, dodržiavanie vhodnej životosprávy (vitamíny, pohyb, otužovanie). Najefektívnejším spôsobom prevencie proti chrípke je očkovanie.

Ako si správne umývať ruky

1. Odložte si prstene a náramky, aby sa baktérie nemnožili na prstoch pod nimi
2. Používajte príjemnú teplú vodu, pod ktorou mydlo dôkladne opláchnite
3. Poriadne si vysušte alebo utrite ruky, pretože baktérie majú radi vlhké prostredie
4. Vhodné je kombinovať tekuté mydlá, či antibakteriálne gély

Máte chrípku?

Chrípkové ochorenie sa najčastejšie prejavuje bolesťami hlavy, svalov, hrdla, únavou ale aj vysokými horúčkami. Keď ochoriete, pite čo najviac tekutín a odpočívajte. V priebehu chrípky sa snažte dostať do tela hlavne vitamín C.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu