Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Valentínska operácia: Gašparovičovi vymenili kĺb

Prezident si v sobotu nenechal úsjť našu hokejovú reprezentáciu
Prezident si v sobotu nenechal úsjť našu hokejovú reprezentáciu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - A je to tu. Pod skalpel sa dostal ďalší z našich prezidentov. Súčasnú hlavu štátu Ivana Gašparoviča (69) dnes doobeda, teda na sviatok zamilovaných, operovali na bratislavských Kramároch. Tam ho hospitalizovali už v nedeľu večer. Zákrok trval okolo dvoch hodín. Prezident si však poleží v nemocnici ešte týždeň.

Chirurgický zákrok bedrového kĺbu potvrdila kancelária prezidenta. „Prezident Ivan Gašparovič je už po operácii bedrového kĺbu. Lekársky tím bude o zákroku informovať o 14:00 po tom, ako sa hlava štátu preberie z narkózy. Prezidenta operovali v Univerzitnej nemocnici akademika Ladislava Dérera v Bratislave. Hospitalizovaný by mal byť približne do konca týždňa, potom by mal nastúpiť na rehabilitáciu,“ píše sa v stanovisku kancelárie. Rehabilitácia by mala trvať pritom až tri mesiace. Výsledky operácie by mali byť známe okolo druhej poobede.

Podľa našich informácií začala operácia okolo desiatej hodiny ráno, skončila o pol dvanástej. Keďže juvykonávali v plnej narkóze, Gašparovič sa zatiaľ neprebral. Prezidentov hovorca Marek Trubač nám potvrdil, že Gašparovič prišiel do nemocnice ešte včera večer. Cez víkend pritom stihol ísť na svoj obľúbený hokej či do diskusnej relácie. Pre operáciu sa rozhodol po tom, čo mu v polovici januára robili vyšetrenie magnetickou rezonanciu. Prezident sa totiž už niekoľko rokov sťažuje na bolesti.

Rovnakému zákroku sa pred dvoma rokmi podrobil aj český prezident Václav Klaus, ktorý kolegovi tiež radil, aby sa nechal operovať. Podľa odborníkov môžu zákrok sprevádzať viaceré komplikácie, ako sú poranenia ciev, nervov, zlomenie stehennej kosti alebo obmedzenie pohybu. V krajnom prípade môže pacient i zomrieť, čo môže zapríčiniť krvná zrazenina a infekcia priamo vo vymenenom kĺbe. Aby tomu lekári predišli, podávajú heparín a po zákroku antibiotiká.

Zdravotným problémom sa nevyhli ani ďalší dvaja naši exprezidenti. Rudolfa Schustera (74) operovali v roku 2000, no po komplikáciách ho previezli na rakúsku kliniku. Našich lekárov neskôr kritizoval za to, že ohrozili jeho život. Michal Kováč (80) zase trpí Alzheimerovou chorobou a za posledný polrok ho dvakrát hospitalizovali. V lete strávil v nemocnici vyše mesiac, začiatkom roka dva týždne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu