Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Je nás stále viac!

Košická gynekologicko-pôrodnícka klinika. Zobraziť galériu (7)
Košická gynekologicko-pôrodnícka klinika.

BRATISLAVA - Počet novonarodených detí na Slovensku už tri roky stúpa. Vlani sa pod Tatrami narodilo 54 430 malých Slovákov, čo je oproti minulým rokom mierny nárast. Hovoria o tom aj preplnené pôrodnice v niektorých častiach Slovenska. Odborníci to pripisujú na vrub "Husákových detí", teda silnej generácii, ktorá sa narodila v 70. rokoch. Varujú však, že pôrodnosť bude rásť len do roku 2010.

Úplne vyťažená je napríklad pôrodnica v breznianskej nemocnici a pôrodnícke oddelenie v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. S preplnenosťou majú problémy aj na II. gynekologickej klinike v nemocnici L. Pasteura v Košiciach. "Je to už doslova každodenný problém. Často žiadame kolegov z okolitých nemocníc o výpomoc. Naposledy sa nám to stalo v pondelok i deň predtým," konštatoval prednosta kliniky Alexander Ostró s tým, že počet pôrodov už teraz stúpol o sto. "Stalo sa nám aj to, že pacientka musela dlhšie ležať po pôrode v pôrodnej sále, kým sa uvoľnilo miesto na oddelení," dodal Ostró. Nárastu mamičiek sa tešia aj v Trenčíne.

"Už asi štyri roky nám stúpa počet pôrodov. Každý rok ich je asi o šesťdesiat viac ako v predchádzajúce roky," povedal primár novorodenecko-pôrodníckeho oddelenia Miroslav Chovanec. Viac detí sa rodí aj v Leviciach. "Od začiatku roka sme mali 436 pôrodov, vlani to bolo asi o 100 pôrodov menej," uviedol gynekológ Gabriel Mančík s tým, že popôrodné oddelenie je vyťažené na 80 percent. Aj kvôli tomu čas hospitalizácie po pôrode skrátili o jeden deň. Vysokú vyťaženosť hlásia aj nemocnice v Žiline a Martine. Najvyťaženejšia pôrodnica pod Tatrami je v Kežmarku, kde sa ročne narodí 1 100 detí, čo je len o 100 viac ako v popradskej pôrodnici, pod ktorú spadá viac obyvateľov. Pôrodnosť už tradične stúpa aj v Bratislavskom kraji.

Vlani sa na Slovensku narodilo 54 430 malých Slovákov a podobné číslo sa očakáva aj tento rok. Podľa Borisa Vaňa z výskumného demograického centra Infostat, počet narodených by sa mal mierne zvyšovať až na hranicu 56 000 detí. "Dosiahnuť by sa mala v roku 2010, potom bude nasledovať obdobie poklesu. V roku 2050 by sa malo rodiť ročne len okolo 40 000 detí. Príčinou je starnutie obyvateľstva," dodal Vaňo s tým, že počet obyvateľov vo veku najvyššej plodnosti sa výrazne zníži. "Je to nezvratný proces a za priaznivých okolností ho môžeme len zmierniť," uzavrel Vaňo.


Ako je to vo svete?
Väčšina ľudstva žije v krajinách, kde je priemerná miera pôrodnosti nižšia ako 2,1 dieťaťa na jednu ženu. To je hranica pre obnovu generácií. Zníženie pôrodnosti pod kritickú hranicu sa neobjavuje len v rozvinutých krajinách, ale aj v rozvojových. Vo svete zostávajú už len tri hlavné oblasti s vysokou pôrodnosťou nad štyri deti na jednu ženu - od Afganistanu cez Pakistan a Indiu, Arabský polostrov a v Afrike od Sahary na juh.

Je nás stále viac!
Zobraziť galériu (7)
Je nás stále viac!
Zobraziť galériu (7)
Hanka
nar. 14. augusta
Bratislava
Adam
nar. 9. augusta
Pusté Uľany
Je nás stále viac!
Zobraziť galériu (7)
Je nás stále viac!
Zobraziť galériu (7)
Sandra
nar. 11. augusta
Bratislava
Lenka
nar. 11. augusta
Dunajská Streda
Je nás stále viac!
Zobraziť galériu (7)
Je nás stále viac!
Zobraziť galériu (7)
Jakub
nar. 12. augusta
Svätý Jur
Adrián
nar. 13. augusta
Hubice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu