Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Baškov podlý útok, Galko informoval vopred, tvrdí MO

Jaroslav Baška a Ľubomír Galko
Jaroslav Baška a Ľubomír Galko

BRATISLAVA – Očakávali sme „podlý útok" v čase, keď je minister na dlhodobo plánovanej dovolenke, na ktorú má nárok ako každý iný občan. Takto reagovalo MO na výhrady exministra Jaroslava Bašku. Ten dnes kritizoval, že Ľubonír Galko nepracuje v období dôležitých udalostí v rezorte.

Rezort tvrdí, že o neprítomnosti ministra vopred informoval všetkých ústavných činiteľov vrátane prezidenta, ktorý s jeho neúčasťou súhlasil.

„Jeden z členov vlády Ivety Radičovej sa stratil a nechodí do práce. Nevieme, kde je Ľubomír Galko," tvrdil dnes Baška. Exministrovi vadilo, že Galko nebol na branno-bezpečnostnom výbore parlamentu ani na výbore na kontrolu vojenského spravodajstva, kde sa malo rokovať o jeho rozpočte. Najväčším problémom však podľa Bašku bolo, že neprišiel na vyhodnotenie roka za účasti prezidenta.

„Isteže sa dajú vybrať aj vhodnejšie termíny na dovolenku, ako napríklad pri stanovení konverzného kurzu na jachte v Monaku...,“ reagoval hovorca rezortu Ivan Rudolf. Minister Galko sa podľa neho nezúčastnil na branno-bezpečnostnom výbore pre maximálnu pracovnú vyťaženosť. „Plnohodnotne ho nahradil štátny tajomník Róbert Ondrejcsák, ktorého ale opoziční poslanci na čele s Robertom Kaliňákom odmietli akceptovať. Nebyť tejto zbytočnej politickej hry, zákon už dnes mohol byť v pléne,“ konštatoval.

Rezort uvádza, že chápe nervozitu pánov zo Smeru, keďže Ľubomír Galko hneď od svojho nástupu odstrihol a ďalej odstriháva všetky pochybné kontrakty s firmami podpísané práve za éry pána exministra Bašku.“Treba sa opýtať pánov zo Smeru, aké je ich prepojenie na tieto firmy a prečo tesne pred voľbami zazmluvnili rezort obrany na niekoľko rokov dopredu absolútne nevýhodnými zmluvami,“ dodal na záver stanoviska.

„Pán Baška ako bývalý minister obrany však veľmi dobre vie, že kompetencie sú jasne určené a občania sa o svoju bezpečnosť nemusia obávať ani v čase ministrovej dovolenky,“ uviedla v reakcii tajomníčka šéfa parlamentu Tatiana Tóthová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu