Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Baškovi chýba nástupca: Stratil sa Galko, nevieme, kde je

Ľubomír Galko a Jaroslav Baška
Ľubomír Galko a Jaroslav Baška

BRATISLAVA – Bývalému ministrovi obrany Jaroslavovi Baškovi (Smer-SD) chýba jeho nástupca Ľubomír Galko (SaS). Podľa neho zmizol práve v čase, keď sa v jeho rezorte dejú dôležité udalosti.

„Jeden z členov vlády Ivety Radičovej sa stratil a nechodí do práce. Nevieme, kde je Ľubomír Galko," povedal Baška.

Galko nemá oficiálne schválenú žiadnu zahraničnú cestu a Baškovi sa nepozdáva, že ho pre tento dôvod ospravedlnil minister financií z ostatnej hodiny otázok, takže podľa Bašku klamal.

Poslanec opozičného Smeru-SD nevylučuje, že časom podajú návrh na Galkovo odvolanie. „Pánovi ministrovi sa to zbiera, asi príde doba, keď pristúpime aj k tomuto kroku,“ uviedol.

Galko podľa neho nebol ani na rokovaní branno-bezpečnostného výboru parlamentu, kde mal predložiť novelu zákona o brannej povinnosti. Nezúčastnil sa ani na rokovaní osobitného kontrolného výboru na kontrolu vojenského spravodajstva, kde sa malo rokovať o rozpočte tajných vojenských spravodajských služieb za minulý a tento rok.

Najväčším problémom však podľa Bašku je, že sa Galko prednedávnom nezúčastnil na vyhodnotení výcvikového roka za účasti prezidenta, ktoré považuje za najdôležitejšiu udalosť roka v rezorte.

„Podľa nás je to hrubá neúcta nielen k prezidentovi, poslancom, ale hlavne k vojakom a ich práci,“ dodal.

Baška sa chce spýtať premiérky Radičovej, kto riadil rezort obrany v pondelok, keď bol Galko v zahraničí a štátny tajomník Róbert Ondrejcsák na služobnej ceste v Maďarsku. Predsedu SaS Richarda Sulíka sa zas pýta, kde má svojho ministra. „Ako bude riešiť neúčasť jeho ministra na rokovaniach výboru a vyhodnotení výcvikového roka?“ položil ďalšiu otázku Baška. Od šéfa parlamentu čaká, že bude ku Galkovi pristupovať tak, ako k poslancom.

Priamo počas tlačovej besedy Baška zavolal na horúcu linku ministra obrany, ktorú Galko často zdôrazňuje. Telefón nezdvihol, schránka bola plná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu