Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Galko sa nehrá s fazuľkami a chystá Bielu knihu

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

Nehráme sa tu s fazuľkami, máme jasne stanovené medzinárodné záväzky, chceme a musíme zabezpečiť bezpečnosť krajiny a občanov, reagoval minister obrany Ľubomír Galko na prezidentovu kritiku stavu armády.

"Na to, že potrebujeme oveľa viac peňazí, upozorňujem už od môjho nástupu do funkcie," zdôraznil.

Galko tvrdí, že prezidentovu výzvu prijal s potešením. Podľa Gašparoviča by sa kompetentní politici mali zamyslieť nad zvýšením objemu peňazí pre armádu. Z rozpočtu by malo ísť 20 miliónov eur na špeciálnu techniku pri povodniach a katastrofách, podľa neho to však na to ani zďaleka nestačí.

Za kľúčovú považuje analýzu armády, na ktorej rezort pracuje. "O niekoľko mesiacov budeme mať na stole strategické hodnotenie obrany. Tento dokument nám bez prikrášlenia, zbytočných fráz a sebaklamu ukáže, kde sa vlastne ozbrojené sily nachádzajú, čo si budeme môcť v budúcnosti dovoliť a čoho sa budeme musieť vzdať," tvrdí Galko. Prvé neoficiálne výstupy nevyznievajú najružovejšie. Biela kniha o obrane by mala byť známa v polovici tohto roka.

Prezident na utorkovom vyhodnotení minulého roka zhodnotil stav armády ako kritický. "Vlády SR obranné výdavky neustále znižujú," zdôraznil s tým, že v tomto roku pokračuje tento negatívny trend. Náčelník Generálneho štábu Ľubomír Bulík viackrát zdôraznil, že úlohy boli splnené s obmedzením. Podľa neho väčšina zbraňových systémov je na konci technickej životnosti a infraštruktúra aj výcvikové zariadenia sú často nedostatočné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu