Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Senné a Vysokú nad Uhom obrastá nebezpečná rastlina

Nepríjemnej rastliny je v Sennom čoraz viac, no nemá ju kto likvidovať. Zobraziť galériu (3)
Nepríjemnej rastliny je v Sennom čoraz viac, no nemá ju kto likvidovať.

VYSOKÁ NAD UHOM/SENNÉ - Ako mor sa šíri boľševník obrovský po chotároch dedín Senné a Vysoká nad Uhom (okr. Michalovce). Táto rastlina v stovkách z roka na rok pribúda a tvorí tu dnes obrovské husté lány. Paradoxom je, že nebezpečnú rastlinu, ktorej tekutina môže človeku spôsobiť bolestivé popálenie, nemá kto zlikvidovať. Rastie totiž na pozemkoch, ktorých vlastníka nikto nepozná.

„Problém je v tom, že o likvidáciu boľševníka by sa mali postarať majitelia pozemkov, na ktorých rastie. Pôda, na ktorej sa táto 2-metrová rastlina nachádza, však vo väčšine prípadov nie je majetkovo vyrovnaná, alebo dokonca nie je známy jej vlastník. Preto si tu boľševník veselo rastie ďalej, a nik s ním nič nerobí,“ vysvetľuje starosta obce Senné Peter Saboslai.

V susednej Vysokej nad Uhom na nepríjemný boľševník musia upozorňovať obyvateľov miestnym rozhlasom. „Boľševník rastie predovšetkým pri rieke, kde sa chodia často hrať deti. Preto máme strach, aby sa im niečo nestalo. Pre istotu som vyzval rodičov, aby dávali na deti pozor,“ hovorí starosta Vysokej nad Uhom Ján Hrešan a dodáva: „Pre laika je nebezpečné len tak sa pustiť do jeho likvidácie. My na to nemáme kompetencie ani prostriedky. Na boj s boľševníkom potrebujete špeciálny odev a náradie. Napríklad v susedných Čechách naň „poslali“ armádu.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu