Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kaliňák: Termín vstupu Slovenska do Schengenu je ohrozený

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Termín vstupu Slovenska do Schengenu je ohrozený, povedal dnes minister vnútra Robert Kaliňák. Dodal, že Slovensko má tiež problémy so samotným zabezpečením východnej hranice - fyzickým aj technickým, takže odloženie termínu by nám mohlo aj vyhovovať. "Keď sa plánovali verejné obstarávania, nikto nepočítal s tým, že zákon o verejnom obstarávaní má svoje lehoty v oblasti sťažností, rozhodnutí súdov a podobne," povedal minister. Zároveň dodal, že ak k posunu dôjde, bude to maximálne o jeden rok. Rovnaký problém má však aj Poľsko.

Slovensko má tiež problém s aplikáciou Schengenského informačného systému. "Ten, kto sa pohybuje v svete informačných systémov, pozná pravidlo, že neexistuje informačný systém, ktorý bol dodaný načas a bez vád. Systém by sme mali začať rozbiehať na jeseň a ako to bude ďalej, sa ešte uvidí," dodal Kaliňák.

Eurokomisár pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti Franco Frattini v pondelok pripustil, že noví členovia Európskej únie nevstúpia do takzvanej schengenskej zóny v plánovanom čase v októbri 2007. Desať nových členských krajín, ktoré sú v EÚ od mája 2004, by mali vstúpiť na budúci rok v októbri do schengenskej zóny, ktorá má spoločnú kontrolu vonkajších hraníc. Komplikovaný počítačový systém, ktorý zaisťuje bezpečnosť hraníc, však nebude včas zmodernizovaný, povedal Frattini novinárom po schôdzke ministrov vnútra členských krajín EÚ.

Takzvaný systém SIS II, ktorý by mal byť v prevádzke od marca 2007, bude spustený najskôr v novembri 2007. Znamená to, že hraničné kontroly na letiskách nových členských štátov budú zavedené v marci 2008 alebo dokonca až koncom októbra, keďže systém sa môže zaviesť len zároveň so sezónnymi zmenami cestovných poriadkov. Frattini však povedal, že nové členské krajiny únie, by mohli pasové kontroly rušiť postupne s tým, že by sa najprv zrušili kontroly pri prekračovaní hraníc po zemi.

Cieľom Schengenskej dohody, ktorá sa uzavrela v roku 1985, je zaviesť jednotný imigračný a pohraničný systém. Odstránila vzájomné pohraničné kontroly medzi väčšinou členských krajín EÚ, ale zachováva prísne kontroly na vonkajších hraniciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu