Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Spišiak: Polícia už vie, odkiaľ hackeri zaútočili na server NBÚ

Jaroslav Spišiak
Jaroslav Spišiak

BRATISLAVA - Polícia zatiaľ nepozná konkrétnych páchateľov, ktorí sú zodpovední za aprílové útoky hackerov na server Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), prebieha však trestné stíhanie pre prečin porušovania tajomstva prepravy informácií a poškodzovanie a zneužívania záznamu na nosiči informácií. Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval prvý viceprezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak. Dodal, že policajným vyšetrovaním sa podarilo s absolútnou istotou vylúčiť, že by hackeri prenikli k utajovaným informáciám úradu.

Útoky na NBÚ boli podľa Spišiaka uskutočnené z viacerých počítačov a viacerých serverov. "Útok bol vykonaný značne profesionálne, prenos informácií bol realizovaný prostredníctvom zahraničných serverov, aby tak zmaril možnosť identifikovania útočníka," uviedol prvý policajný viceprezident. Išlo o servere v Číne, Mexiku a Nemecku. Pomocou identifikácie týchto ciest sa polícia dopracovala aj ku konkrétnym počítačom a serverom na území Slovenska. Polícia potom uskutočnila viacero domových prehliadok a zaistila dôkazný materiál. "Bol vykonaný obraz disku jedného webservera na určitej strednej škole na východnom Slovensku, z ktorého bol vykonaný jeden z útokov," poznamenal Spišiak.

Dodal, že útok na NBÚ sa uskutočnil aj z dvoch počítačov istej fyzickej osoby, ktoré polícia našla v jej byte, ako aj prostredníctvom servera hysteria.sk. "Jej jednoznačné, že tento server bol zneužitý, alebo aj prostredníctvom tohto servera hackeri prenikli," vyhlásil. Keďže ide o o anonymný server a jeho administrátori už aj v minulosti odmietali spolupracovať s políciou a poskytnúť jej informácie. Polícia tento server zaistila, vysvetlil Spišiak. Dodal, že v súčasnosti sa uskutočňujú výsluchy. "Všetko bolo vykonané v rámci zákonných možností, so súhlasom patričných orgánov a tak budeme postupovať aj naďalej," poznamenal Spišiak. Dodal, že polícia tomuto prípadu venuje maximálnu pozornosť, pretože hackovanie je zločin. Dokonca požiadali o metodickú pomoc aj agentov FBI.

Spišiak tiež potvrdil, že polícia prešetruje aj piatkový incident na serveri NBÚ. Ako dodal, musia prešetriť, či sa do systému opäť nabúrali hackeri, alebo išlo o údržbu serveru, tak, ako to tvrdí úrad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu