Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NBÚ odmieta, že bol neoprávnený prístup na servery verejnej zóny

Národný bezpečnostný úrad
Národný bezpečnostný úrad

BRATISLAVA - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) odmieta, že došlo k neoprávnenému prístupu na jeho servery verejnej zóny. V stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol riaditeľ kancelárie Ivan Goldschmidt zdôrazňujú, že nijakým spôsobom nebola zmenená ich funkčnosť zásahom z internetu.

"Na zariadeniach vlastnených a spravovaných NBÚ nebola vykonaná žiadna činnosť, ktorá by sa dala označiť ako prienik, hackerský útok, bezpečnostný incident či podobne," zdôrazňuje sa v stanovisku. Národný bezpečnostný úrad tvrdenia o vypnutí internetu úradu pokladá za účelové a vyjadrenia o bezpečnostnom zlyhaní systémov a zamestnancov úradu za tendenčné, manipulatívne a skresľujúce.

Internetová stránka NBÚ, ako aj verejná zóna serverov NBÚ bola odpojená od internetu od piatka do pondelka administrátormi úradu pre jej bežný servis. Podobné odpojenie je pravidelné od apríla 2006 a možno ho očakávať aj v budúcnosti, a to aj počas pracovných dní vo večerných a nočných hodinách, uvádza sa v stanovisku. Incident, ktorý je popisovaný ako "vypnutie úradu od internetu" bol zaznamenaný mimo infraštruktúry vlastnenej a spravovanej úradom, preto ho úrad nebude širšie komentovať, zdôrazňuje sa v stanovisku. NBÚ odmieta aj obvinenia týkajúce sa používania hesla nbusr123. Heslový režim všetkých serverov i počítačov úradu bol po apríli 2006 zmenený, takže spomínané heslo sa v počítačových zariadeniach úradu nepoužíva už niekoľko mesiacov, uvádza sa ďalej v stanovisku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu