Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Úľavy v čase horúčav firmy zamestnancom väčšinou neposkytujú

BRATISLAVA - Veľké firmy na Slovensku väčšinou neposkytujú úľavy svojim zamestnancom počas extrémnych horúčav. Vyplýva to z ankety ČTK. Klimatizácia je v súčasnosti takmer samozrejmosťou, a tak skrátenie pracovného času býva zvykom skôr v štátnych a obecných úradoch. Niektoré spoločnosti však umožňujú pružný pracovný čas - o čo skôr ráno človek príde, o to skôr môže popoludní odísť.

"Všetky priestory banky sú klimatizované, takže nie je potrebné pristupovať k ďalším krokom," povedal ČTK Michal Kopecký z VÚB. Tak isto budova, v ktorej sídli spoločnosť Orange Slovensko, je klimatizovaná. "Niektorí zamestnanci preto naopak uprednostňujú dlhší pobyt v práci a obed si nechávajú nosiť donáškovými službami, aby budovu vôbec nemuseli opustiť," informoval ČTK hovorca spoločnosti Richard Fides.

V priestoroch spoločnosti Siemens nie sú klimatizované všetky miestnosti; firma preto tento rok zriadila sprchu, v ktorej sa môžu jej zamestnanci ochladiť a osviežiť. Po dohode s vedúcim pracovníkom je možné upraviť aj pracovný čas, povedal ČTK hovorca Siemensu Tomáš Kráľ.

Takúto výhodu poskytuje napríklad aj magistrát mesta Bratislava. "Pracovníci si môžu prispôsobiť pracovnú dobu, samozrejme po konzultácii s vedúcim tak, aby im vyhovovala, napríklad, že prídu skôr ráno. To sa však netýka pracovísk, ktoré sú v kontakte s občanmi," dodala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová.

V ústrety sa snažia výjsť aj potravinárske podniky. "(Mliekarenská firma) Rajo vzhľadom k súčasným extrémnym horúčavám poskytuje zamestnancom napríklad aj častejšie prestávky v práci za účelom regenerácie organizmu zamestnancov," poznamenala marketingová asistentka Andrea Ďugová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu