Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Čo hovoria o slovenskom kanibalovi jeho najbližší?

Zobraziť galériu (4)

HLBOKÉ NAD VÁHOM - O Ometakovcoch sa odvčera hovorí všade, v krčme, na priedomiach domov, pri polievaní záhrad... Rodinu „preslávil“ Ján Ometak (26), keď počas nedeľnej noci zaútočil v západoanglickom mestečku Lyonshall na dôchodcu (75). Mužovi odhryzol časť tváre, bradavku aj prst, a to všetko vzápätí zjedol. Prvý slovenský kanibal čaká v súčasnosti vo väzbe na súd v Anglicku, ľudia z Bytčianskeho okresu len neveriacky krútia hlavou.

V krčme je Ján Ometak, ktorý v Anglicku pracoval rok a pol, témou dňa. „Je taký tenký, vyšší. Neviem o tom, že by niekomu ublížil v našej dedine, Bytči alebo Žiline,“ vraví robotník Peter Melicher (48), ktorý šokujúcej udalosti nedokáže uveriť. „Keď som ho videl vlani v lete, zdal sa mi čudný. Hoci sa poznáme dlhé roky, odrazu ma prestal zdraviť, hoci na to nemal žiaden dôvod,“ dodáva muž. Rodinu Ometakovcov však v dedine poznajú ako slušných ľudí. Všetci o nich síce vedia, že sú jehovisti, ale po niekoľkých snahách už prestali presviedčať ľudí, aby sa k nim pridali.

Mladého jehovistu Jána dobre pozná aj mladá mamička Ľuboslava Orieščíková (23): „Chodila som s jeho mladším bratom do základnej školy. Je to normálny chalan, niečo také by som o ňom nikdy nepovedala,“ hovorí žena, ktorá býva na tej istej ulici ako Ometakovci. Aj ich suseda, dôchodkyňa Mária Hofericová (58), ich považuje za veľmi slušných. „Je u nich čisto, starajú sa o záhradu, otec chodí každý deň na bicykli do roboty. Dobre spolu vychádzame. Sú jehovisti, netaja sa tým, ale nevadí nám to.“

S mladým Ometakom, ktorého v Anglicku čaká súd, chodil do školy elektrikár Ján Hrabovský (25). „Vyrástli sme blízko seba. Pretože bol jehovista, doma mu zakazovali chodiť na diskotéky. Je vyučený stolár. Ani som nevedel, že odišiel do Anglicka. Keď ho v dedine dlho nebolo, ľudia hovorili, že je v Bratislave. Až teraz sme sa dozvedeli, kde je,“ uzavrel Hrabovský.

V Hlbokom sa už začínajú šíriť aj klebety. Šuškanda znásobuje Jánov čin. Dlhoročný starosta Hlbokého Dušan Pinčík (50) však o Ometakovcoch hovorí ako o ukážkovej rodine. „Nikdy sme s nimi nemali problémy. Chodia okolo nášho domu pekne vyobliekaní, vieme, že idú na jehovistické stretnutia,“ hovorí. Podľa doterajších informácií spáchal mladý muž svoj čin len pár dní po tom, ako ho prepustili z psychiatrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu