Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bušince: Takúto katastrofu si nepamätáme

Voda zničila most, vyvrátila plot a rozbila asfaltový povrch cesty. Zobraziť galériu (2)
Voda zničila most, vyvrátila plot a rozbila asfaltový povrch cesty.

BUŠINCE - „Na niečo podobné si nepamätáme!“ zhodujú sa aj starší obyvatelia Bušiniec (okr. Veľký Krtíš). Voda brala všetko - autá, kontajnery aj mosty! Výsledkom búrky, ktorá sa Bušincami prehnala počas utorkovej noci, sú zaplavené domy, zničená úroda aj miestne cesty.

Najviac postihla búrka dom Anety (36) na Družstevnej ulici: „Najprv mi krúpy rozbili strechu, rozmrvili škridlu,“ spomína na osudné okamihy. Preľakla sa, až keď voda zaplavila pivnicu a ona nevedela nájsť hlavný istič: „Bála som sa, že nás potrasie elektrina.“ Napokon ho našla, vypla a potom veci nabrali rýchly spád - pivnicu zaplavilo až po strop, voda neušetrila ani obývačku, kde zničila novú sedaciu súpravu, majiteľke odniesla z dvora auto, ktoré je úplne zničené. Pod vodou zostala aj záhrada: „Robili sme tam ako kone a nemáme nič,“ neubráni sa slzám Anetina svokra Juliana (76). Spolu s mužom prišli pomôcť svojej neveste, ktorá je vdova.

Aneta pracuje v bušinskej firme na výrobu cestovín: „Vo firme nám zaplavilo dielňu do výšky jedného metra,“ hovorí majiteľka Erika (49), „nemali sme to poistené, škody neviem odhadnúť, ale stávajú sa horšie veci,“ snaží sa o optimizmus. Väčšina obyvateľov Bušiniec bola celú noc na nohách, búrka vyčíňala od ôsmej večer a skončila hodinu pred polnocou. Zatopila 28 domov, zahubila dve prasiatka a strhla dva mosty. Počas noci odčerpávalo vodu z domov 37 hasičov. „Škody na majetku obce odhadujem asi na tri milióny,“ tvrdí starosta Bušiniec Miroslav Gomola(53).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu