Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lejak vyčíňal na strednom Slovensku, voda ničila úrodu aj domy

Voda zaplavila vyše 50 domov, pivnice, záhrady aj garáže. Zobraziť galériu (4)
Voda zaplavila vyše 50 domov, pivnice, záhrady aj garáže.

LEVICE/ČIERNY BALOG - Prudké dažde vo štvrtok premenili potoky v okolí Levíc na dravé rieky! Voda zničila desiatky domov v Čajkove, Rybníku, Tlmačoch a Malých Kozmálovciach. Tu bola situácia najhoršia, vytopilo asi dvadsať domov. Vyše dvojhodinový lejak ľuďom zničil úrodu a pobral aj hydinu. Silná búrka vyčíňala aj v horehronskej obci Čierny Balog. Zaplavila vyše 50 domov, pivnice, záhrady aj garáže.

„Zalialo nás už tretíkrát, no toto sme ešte nezažili! Prišli sme o úrodu v záhrade. V pivnici stojí voda vo výške metra, zničila všetko, čo sme v nej mali. Ešte aj kotly na kúrenie,“ plače Emília Zeleiová z Malých Kozmáloviec. „Voda spustošila aj obývačku. Besnejúca voda nám vzala takmer všetku hydinu!“ Žena je zúfalá, veď voda zničila aj susedný, úplne nový dom jej dcéry. Zeleiovci vyčíslili škody zatiaľ na 200-tisíc korún, ale možno budú aj vyššie. Podobnú drámu zažila aj rodina Petra Šeba (35) s tromi malými deťmi. Dom im navlhol tak, že v ňom teraz nemôžu bývať. „Musíme spať u svokry,“ povedal P. Šebo. Po vyčíňaní vodného živlu mu prišlo zo stresu tak zle, že mu záchranári museli pichnúť injekciu.

Podľa Ladislava Pischla, starostu Malých Kozmáloviec, nedávno zdvihli hrádzu potoka o meter, no na prudký lejak to aj tak nestačilo. Voda zaplavila aj zasadačku obecného úradu. Silná búrka vyčíňala aj v horehronskej obci Čierny Balog. „Najviac postihnuté sú časti Dobroč a Pusté,“ tvrdí starostka Čierneho Balogu Tatiana Štulrajterová. Ešte včera predpoludním pracovalo na odstraňovaní kameňov a blata z komunikácií a pri čistení koryta asi 50 nezamestnaných. Obyvatelia poškodených domov sušili veci z pivníc a odpratávali blato z dvorov. Podľa čiernobalockej starostky tu napršalo 52 litrov vody na štvorcový meter.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu