Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nočná búrka v Bratislave: Hromy a blesky strašili!

Takýto blesk o 3.37 hod. zobudil a poriadne vystrašil obyvateľov bratislavského sídliska Dlhé diely.
Takýto blesk o 3.37 hod. zobudil a poriadne vystrašil obyvateľov bratislavského sídliska Dlhé diely.

DLHÉ DILEY - Taký rachot tu už dávno nebol! Otvárala sa obloha a hromy s bleskami poriadne vystrašili spiacich Bratislavčanov. Táto prírodná šou sa začala včera o tretej nadránom a trvala asi dvadsať minút. Pršalo však až do deviatej ráno.

Búrky sa väčšinou začínajú až popoludní. „Búrkové blesky vznikajú vtedy, keď dažďové kvapky a krúpy narazia do seba a vytvoria v oblaku elektrický náboj. Elektrický prúd preskočí z ovzdušia na zem alebo na iné blízke oblaky. Vzduch sa silno zohrieva a rýchlo rozpína, čo spôsobí hrom a blesk,“ vysvetlil nám v krátkosti meteorológ Jozef Plecho zo SHMÚ. Blesk a hrom prebiehajú súčasne, ale svetlo sa šíri rýchlejšie ako zvuk. Preto blesk vidíme skôr, ako počujeme hrom. Veľa nám prezradí aj farba blesku. Včera skoro ráno bol zafarbený do biela. To znamená, že vo vzduchu bola nízka vlhkosť vzduchu. A keďže po búrke teplota vzduchu neklesla, môžeme čakať ďalšiu. Júnové búrky trvajú krátko, ale občas poriadne vystrašia.


AKO SA SPRÁVAŤ POČAS BÚRKY?
Počas búrky radšej nevychádzajte z domu. Keď športujete vonku, radšej sa rýchlo schovajte. Pot a rychlý pohyb priťahujú blesky. Kúpajúci sa pri búrke by mali vyjsť z vody a hľadať vhodný úkryt. Ak udrie blesk do vody blízko človeka, môže mu spôsobiť smrť. Počas búrky nezostávajte pod osamoteným stromom, blízko väčších kovových predmetov a vlhkých stien.

Búrky v číslach
Na Slovensku sa v priemere vyskytne 30 dní s búrkou za rok - v Bratislave 26,8, Lomnický štít 31,5 dňa s búrkou. Každú sekundu sa na Zemi vyskytne približne sto elektrických výbojov.

ČO NÁM PREZRADÍ FARBA BLESKU
Červená - v oblaku sú prítomné dažďové kvapky.
Modrá - v oblaku sú krúpy.
Žltá - v atmosfére je veľký obsah prachu.
Biela - v atmosfére je nízka vlhkosť vzduchu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu