Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Gašparovič dnes poverí Fica, aby zostavil novú vládu

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes poverí predsedu Smeru-SD Roberta Fica, aby začal rokovania o zostavení novej vlády. Fico sa ujme tejto úlohy ako šéf víťaznej strany zo sobotňajších parlamentných volieb. Zatiaľ sa presne nevyjadril k tomu, aké zloženie koalície by si predstavoval.

Gašparovič oznámil svoje rozhodnutie poveriť predsedu Smeru po pondelkových rokovaniach s lídrami všetkých šiestich strán, ktoré sa dostali na základe výsledkov volieb do parlamentu. Dnes a v ďalších dňoch sa preto očakávajú rozhovory medzi Smerom a jednotlivými parlamentnými stranami a porady vedúcich orgánov politických subjektov o ďalšom postupe.

Podľa analytikov prichádza do úvahy viacero možností vládnej zostavy. Často sa hovorí o koalícii Smeru, Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a Strany maďarskej koalície (SMK). Tento variant by privítali najmä ekonómovia. V menších stranách vidia záruku zachovania základov reforiem súčasnej vlády Mikuláša Dzurindu, ktoré Smer ostro kritizuje.

Smer by mohol spolupracovať aj so Slovenskou národnou stranou (SNS) a s Ľudovou stranou-Hnutím za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS), konkrétne v koalíciách Smer-KDH-SNS alebo Smer-HZDS-SNS. Stále sa nevylučuje ani to, že v prípade Ficovho neúspechu by sa mohol pokúsiť zostaviť kabinet súčasný premiér a predseda SDKÚ-DS Dzurinda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu