Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Aké sklamanie! Slota hlasoval za maďarský zákon

Ján Slota hlasoval za prijatie nadštandardnej zmluvy medzi Maďarskom a Slovenskom.
Ján Slota hlasoval za prijatie nadštandardnej zmluvy medzi Maďarskom a Slovenskom.

BRATISLAVA - Trafená hus zagága! Protimaďarské slová najväčšieho národniara Jána Slotu sú silnejšie ako jeho skutky. Predseda SNS totiž podporoval Maďarov. Najväčší kritik SMK hlasoval so svojimi poslancami za prijatie Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci s Maďarskom. Priznal to v diskusnej politickej relácii TV Markíza SITO.

Slota si v predvolebnej kampani nedáva servítku pred ústa a nešetrí kritikou na SMK, ktorú nazval šovinistickou a extremistickou stranou. Desať rokov verejne pranieruje aj nadštandardnú zmluvu medzi Slovenskom a Maďarskom, ktorú Národná rada schválila 26. marca 1996. Poslanci za SMK sa vtedy zdržali hlasovania, paradoxne za zmluvu hlasoval klub SNS na čele s Jánom Slotom. „Nesúhlasil som s podpisom tejto zmluvy. Vtedajší predseda vlády ju však podpísal,“ uviedol Slota vo štvrtkovej diskusii s predsedom SMK Bélom Bugárom a predsedom KDH Pavlom Hrušovským.

Podľa Bugára v tom čase Európa tvrdo kritizovala postoj Slovenska k národnostným menšinám a Slota s Mečiarom sa obávali, aby zmluva vôbec prešla. Na otázku, prečo Slota hlasoval za dokument, ktorý sa na desať rokov stal jednou z hlavných tém politiky SNS, odpovedal: „Najsilnejší partner v koalícii to vtedy požadoval a podmieňoval zotrvaním SNS vo vláde. Nechceli sme, aby do vlády išla koalícia maďarských strán. Preto sme hlasovali za prijatie tohto zákona, “ tvrdí Slota. Predseda národniarov opätovne potvrdil, že ak sa SNS dostane do vlády, chce Stranu maďarskej koalície zrušiť. V prípade, že na ministerských kreslách budú opäť sedieť maďarskí politici, je Slota odhodlaný vzdať sa kresla predsedu SNS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu