Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Boja sa, že synček im umiera pred očami

Andrea a Ivan sa boja, že ich syn zomiera. O jeho chorobe totiž veľa nevedia. Zobraziť galériu (4)
Andrea a Ivan sa boja, že ich syn zomiera. O jeho chorobe totiž veľa nevedia.

PRIEVIDZA - Tak veľmi sa na narodenie Ivka tešili. Po deviatich rokoch ostáva len strach, že im synček umiera priamo pred očami. Andrea (29) a Ivan (29) Buk z Lazian sa však na trápenie autistického chlapčeka odmietajú len bezmocne prizerať. Ich svet sa zrútil, keď Ivkovi našli lekári na mozgu nezhubný nádor z ciev. Zúfalým rodičom totiž ani rok a pol od stanovenia diagnózy nikto nevysvetlil, ako sa dá choroba liečiť, a či je možné ich syna operovať. Ivko pritom trpí ničivými bolesťami hlavy, zvracia a už neudrží ani stolicu...

Trápenie malého Ivka sa začalo, keď mal dva roky. „Prestal nás vnímať, hľadel dopredu, kýval sa na posteli a lekári zistili, že je autista,“ začína rozprávať Ivkova mama Andrea (29). Odvtedy sa o chlapčeka stará, Ivko sa nevie sám obliecť, nerozpráva, nepovie, či ho niečo bolí. Pred rokom a pol sa však chlapček začal udierať po hlave a strašne plakal. Rodičia ho vzali do Martinskej fakultnej nemocnice na vyšetrenie. „Spravili mu magnetickú rezonanciu mozgu. Povedali nám, že tam má posplietané nejaké cievy a je to neškodné. Nič viac nevraveli,“ tvrdí Andrea.

Po roku a pol išli s Ivkom do Martina znova, tentoraz k zubárovi. „Prišla za nami anestéziologička a pýtala sa, čo robíme s tým nádorom. Netušili sme, o čom hovorí. Povedala, že Ivko má napísané v karte, že má cievny nádor na mozgu,“ vraví chlapčekova mama, ktorá tvrdí, že o synovom nádore netušili. Od tej chvíle kontaktovali viacerých lekárov, no až doktorka z Prievidze vyriekla zdrvujúci záver. „Povedala nám, že keď sa s tým nič nebude robiť, dáva synovi päť rokov života!“ dodáva Ivkov otec Ivan (29).

Odvtedy sa ich život zmenil na peklo. Chlapček má čoraz väčšie problémy a jeho rodičia sú presvedčení, že ich spôsobuje práve venózny angióm. „Má to vraj už na dvoch tretinách mozgu. Začal vracať, už necíti, kedy potrebuje ísť na toaletu, máva strašné bolesti hlavy a lieky mu nezaberajú. Je to niečo strašné, keď zúfalo plače od bolesti do druhej nad ránom a my mu nevieme pomôcť. Stále sa to zhoršuje, predtým mal bolesti tak raz za deň, teraz ich má štyri dni za sebou, celé noci plače, chytá sa za hlavu a udiera sa po nej,“ plače Andrea.

Obaja rodičia chcú vedieť jedno: či sa nádor dá, alebo nedá operovať. „Sú to vlastne rozšírené žily v mozgu a nezomiera sa na to,“ povedal predseda sekcie detskej neurológie Pavol Sýkora. Ten tvrdí, že operácia v tomto prípade je nereálna. „Operačný zákrok znamená oveľa väčšie riziko, ako keď sa to neoperuje, keď síce hrozí zakrvácanie mozgu, ale toto riziko je skutočne veľmi malé,“ dodáva Sýkora. Ten potvrdil, že malý Ivko môže trpieť bolesťami hlavy, ale väčšinou je vraj venózny angióm bez takýchto príznakov.

Tak čo vlastne spôsobuje Ivkove bolesti? Hovorkyňa Martinskej fakultnej nemocnice Katarína Kapustová včera nevedela povedať, či lekári rodičov Ivka o nádore informovali, alebo nie. „Budem si musieť prípad najprv vyhľadať,“ dodala. Rodičia však trvajú na svojom: „Nevedeli sme o tom. Hneď sme sa začali informovať, kde takéto veci operujú, volala som lekárovi do Ružomberka, do vojenskej nemocnice. Prečítala som mu správu z magnetickej rezonancie a on povedal, že podľa jeho názoru by to malo byť operovateľné,“ tvrdí zúfalá matka, ktorá chce synčekovi pomôcť za každú cenu.
ČO JE VENÓZNY ANGIÓM
Ide o zhluk ciev na jednom mieste, zjednodušene povedané o žilový nádor. Môže sa vyskytnúť v hlave, ale i v iných ľudských orgánoch, napr. na pečeni. V podstate nemusí, ale môže spôsobovať pacientovi problémy. Teoreticky existuje šanca na jeho odstránenie, úspešnosť chirurgického zákroku však závisí od jeho polohy a rozsahu. Práve nevhodná poloha alebo rozsah sú jednou z príčin, prečo sa niekedy nedá odstrániť. Ak sa nachádza v hlave a postupne sa zväčšuje, hrozí pacientovi smrť, pretože v nej vytvára tlak, ktorý nepriaznivo ovplyvňuje mozgové funkcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu