Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zuzana Martináková: Ako novinárka som zarábala viac

Predsedníčka Slobodného fóra čelila veľkému záujmu čitateľov.
Predsedníčka Slobodného fóra čelila veľkému záujmu čitateľov.

BRATISLAVA - Zuzana Martináková, predsedníčka Slobodného Fóra, si sadla za horúcu telefónnu linku Nového Času. Ochotne si vypočula problémy dôchodcov, zdravotne postihnutých aj lekárov. Okrem toho prezradila, že neznáša pozornosť médií, a aj to, kde je ako žena najzraniteľnejšia.

JANA, KOŠICE:
Myslíte si, že Slovensko ako krajina s jednou z najnižších životných úrovní v EÚ bolo dostatočne pripravené na radikálne reformy, ktoré sa v minulom období uskutočnili?

- Skôr ako tým, či sme ekonomický zázrak, a vychvaľovaniu, aké skvelé reformy, ktoré nema jú obdobu nikde na svete, sme urobili, by sme sa mali naozaj radšej zaoberať tým, ako žiť lepšie. Vážne odmietam skrývať za slovíčko reforma zlé rozhodnutia, záujmy či boj o moc. Niektoré reformy neboli skutočné, keďže máme obrovské problémy napríklad v oblasti zdravotníctva alebo školstva.

34-ROČNÁ ČITATEĽKA:
Ako je to možné, že zvládate splácať úver na rozostavaný dom a ešte aj ručiť za úver strany? Ja mám problém získať úver na bývanie.

- Asi to závisí od toho, koľko rokov pracujete, či ste si mohli zo svojho príjmu našetriť peniaze. Ja mám 45 rokov a skoro osem rokov som pracovala pre zahraničnú spoločnosť. Netajím sa tým, že som tam mala vyššie príjmy ako teraz poslanecký plat. Neurazte sa, ale z ušetrených prostriedkov si môžem dovoliť trošičku viac ako vy.

IRENA, TREBIŠOV:
Mám rodinu v televízii. Povedali mi, že váš manžel, ktorý pracuje v prezidentskej kancelárii, volá do všetkých médií a vybavuje vám mediálny priestor. Je to podľa vás normálne?


- Ak dovolíte, nebudem túto tému komentovať. Môj manžel sa stará o to, aby bolo všetko v poriadku v Kancelárii prezidenta a pri jeho vystúpeniach smerom navonok. Nemá so SF nič spoločné.

GABIKA, BRATISLAVA:
Kedy nám už konečne poviete, kto je s vami v strane? Mám pocit, že tá strana je stále výhradne iba o vašej osobe.


- V kampani sme pripravili vydanie novín SF, ktoré hovoria o našom programe, prioritách a osobnostiach. V nich sa určite dozviete o našich odborníkoch. Na našej internetovej stránke sa dozviete, že program spracovávali početné tímy. Veď jeden človek nedokáže viesť stranu, pripraviť program a robiť zázemie. Vo voľbách a v očiach verejnosti však najviac rezonujú lídri.

TEREZA, BRATISLAVA:
Tlačíte ľuďom do hlavy hlúposti, a pritom celá vaša strana vznikla ako pomsta vášho manžela za to, že ho odstavili od tendrov na ministerstve obrany. Poviete, ako to bolo naozaj?

- Ak si spomínate na úvod celej tej kauzy, ktorá vznikla okolo tzv. skupinky, ústrednou postavou bol bývalý minister obrany Ivan Šimko. Ak bol niekto odstavený z rezortu obrany, tak to bol predovšetkým on. Môj manžel bol radovým úradníkom, ktorý nepodpisoval na ministerstve nič. Podpisy drží v rukách samotný minister. Nalejme si čisté víno. Vymenil sa šéf rezortu, ministerstvo vyhlásilo nové tendre a SDKÚ bola spokojná.

ZUZANA DROBNÁ:
Pozerám denne televíziu, čítam noviny a mám pocit, že neexistuje jeden deň, aby som na vás nenatrafila. Nehovoriac o bilbordoch. Chcem sa opýtať, kto vám to platí?


- Keby som mala na to peniaze, tak si určite platím, aby tie veci o mne nevychádzali. Ak si pozorne všímate, tak mnohé nie sú o tom, že by som sa ja priamo vyjadrovala. Verte mi, nie je mi to príjemné presne tak, ako by to nebolo príjemné každej žene, keby sa deň čo deň na seba pozerala v rôznych súvislostiach. Stále sa cítim ako každá iná normálna žena. Je to daň politike, nie všetci mi fanúšikujú a pozerajú sa na mňa priaznivo. Vôbec nemám rada mediálnu pozornosť. No povedzte, koľko vám za to platím, že tu dvíham telefón? (Smiech)

MATÚŠ, 21 ROKOV:
Bol som v Amerike a zažil som rozdiely, ako sa žije tu a tam. Čo plánujete urobiť pre to, ak sa dostanete do vlády, aby mali mladí ľudia dôvod zostať na Slovensku?

- Najdôležitejšie je nebrániť mladým ľuďom, aby išli do sveta na skusy. Ale zároveň, aby videli perspektívu aj vo svojej vlasti. Program SF je postavený na podpore strednej vrstvy. Tu zaostávame za vyspelými krajinami. Dnes sa ľudia ako zdravotníci, učitelia či živnostníci ledva držia nad vodou a prepadávajú sa takmer do sociálnej siete. Stredná vrstva pozdvihne regióny. Ide najmä o zdravotníctvo, sociálny pilier, vzdelávanie a podporu malých a stredných podnikateľov. Aj to je cesta pre mladých.

BOHDAN, MICHALOVCE:
V diskusiách, ktoré sledujem, sa bijete za zdravotníkov. Som chirurg, ktorý skončil Karlovu univerzitu v Prahe, a aby som si zarobil a uživil rodinu, musím si brať nadčasy a ísť zo služby do služby. Viete si predstaviť, koľko času trávim s rodinou? Navyše je to nezaplatená robota.

- Podľa môjho pevného presvedčenia majú zdravotníci pravdu. Obvinili nás, že pred voľbami chceme hlasy lekárov, a preto sa ich zastávame. Protestovala som proti ministrovi Zajacovi a jeho reforme od samého začiatku. Ak sa hovorí, že reformy musia mať svoje obete, tak ja to hlboko odmietam. Náš program hovorí o jasnom zadefinovaní pracovnej náplne zdravotníka a jeho odmene.

JÁN KOVÁČ:
Naša rodina vás podporovala. Stíha vás však osud slušných politikov, ktorých obklopujú hyeny. Pobúril ma článok o vašej podpredsedníčke Eve Hlaváčovej a jej synovi kriminálnikovi, ktorý sedí vo väzbe. Aký je váš názor, môže byť žena v politike s takýto synom?


- Syn našej nitrianskej krajskej šéfky je dospelý človek. Každý si zodpovedá za svoj život sám. Zaoberáme sa tým aj v strane. V SF hovoríme o nulovej tolerancii v prípade prešľapov a vyvodíme zodpovednosť. Zatiaľ syn pani Hlaváčovej nebol odsúdený. Zvlášť, keď chcete udierať v politike, ženy sú najzraniteľnejšie cez deti. Môj najväčší problém s pôsobením vo verejnom živote mám sama s tým, či to neublíži mojim deťom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu