Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pavol Rusko: Riaditeľ v Markíze? Nie, zostal by som v politike!

Pavol Rusko
Pavol Rusko

BRATISLAVA - Pavol Rusko je v politike spokojný do Markízy by sa už nevrátil. Aj to prezradil exminister hospodárstva čitateľom Nového Času, ktorí mu zavolali na horúcu linku. Porozprával sa s nimi aj o tom, s kým si vie predstaviť vládu, čo si myslí o Slobodnom Fóre a jeho šéfke Zuzane Martinákovej i o zrade najbližších vo svojej strane.

Pani Benkovičová, Sekule:
„Čo tí poslanci robia s počítačmi, keď skončia v parlamente?“


- Musím najprv povedať, že vôbec nesúhlasím, aby sa to nechávalo poslancom. Myslím si, že by sa to mohlo upraviť tak, aby sa to dalo odovzdávať na charitu - dá sa to urobiť tak, že poslanci by ich museli vrátiť a Národná rada by to potom dala na charitu. Ja som svoj počítač dal do Humenného jednej organizácii nepočujúcich.

Ľuboš z BA:
„Ja som sa chcel spýtať, ako je to s financovaním politických strán? Bol som sympatizantom pani Martinákovej, ale teraz tie bilbordy o nej takto hovoria, tak som z toho zostal v pomykove. Tak ako je to s tým financovaním?“


- Podľa nás nie je vôbec dôležité, kto tie bilbordy zadal, dôležité je, čo na nich je. A na to treba odpovedať. SF má podľa nás netransparentné financovanie, nemá príspevok zo štátneho rozpočtu a rozprávkam o úvere už nemôže nikto z kompetentných uveriť. Pretože ten banky dávajú len vtedy, keď je zaručený. Ja som počul pani Martinákovú povedať, že ona ručí za 5 miliónov, no podľa mňa nehovorí pravdu, lebo nemá čím. Veď aj vlastný dom stavia na úver...

Zuzana, Hlohovec:
„SDKÚ chce zrušiť ministerstvo hospodárstva, ako to vidíte vy ako jeho bývalý šéf?“


- My by sme zrušili ministerstvo regionálneho rozvoja. To len z pomsty ku mne chcú zrušiť ministerstvo hospodárstva. Veď regionálny rozvoj je vlastne hospodárstvo. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja bolo vymyslené ako kompetenčný nezmysel a jeho činnosť môže pokojne vykonávať ministerstvo hospodársvta. Aj v krajinách EÚ existujú ministerstvá hospodárstva, ale ministerstvo regionálneho rozvoja zriedka.

Peter, Trenčín:
„S kým si viete predstaviť vytvorenie vlády?“


- No, dnes vieme, s kým nie. Komunisti a KDH. Nech sa nikto neurazí, ale pre nás sú obe strany extrém. S KSS máme štyridsaťročné skúsenosti, s KDH štvorročné, ale stačilo. Sme rozdielni, my im neupierame právo na ich pravdu, ale spôsob presadzovania ich názorov je pre nás neakceptovateľný. Je to netolerantné, agresívne, dovolím si tvrdiť, že arogantné. Už nebudeme ochotní robiť také kompromisy, ako podporovať Vatikánske zmluvy o povinnom náboženstve alebo snahe zatvoriť obchody v nedeľu.

Pani Ridzoňová, Lučenec:
„Pán Rusko, som na dôchodku a tie ceny, čo sú teraz, to je strašné.“


- My by sme práve preto chceli niečo spraviť pre dôchodcov, ale nie za desať rokov, ale teraz. A pri lepšom hospodárení s verejnými fi- nanciami by sme chceli najslabšej vrstve dôchodcov vyplácať tzv. trinásty dôchodok, aby ste si prilepšili. Problémom Slovenska nie sú vysoké ceny, ale nízke platy a dôchodky.

Tomáš, Trenčianske Teplice:
„Vnímate SF ako liberálnu stranu za vášho najvážnejšieho konkurenta?“


- SF môžeme vnímať ako konkurenta, ale rozhodne nie ako liberálnu stranu. SF a pani Martináková sa stali liberálni, keď im to vyšlo v prieskume. Pani Martináková má celú svoju agendu postavenú na princípe „antidzurinda“. Ja som ten posledný, ktorý by robil Dzurindovi advokáta, ale myslím si, že len to nestačí.

Monika Borovská, Bratislava:
„Keby ste sa mohli ešte raz rozhodnúť, či zostanete v Markíze, alebo odídete do politiky, tak ako by ste sa rozhodli?“


- Možno vás prekvapím, ale urobil by som presne to isté. Nie som prívrženec analýz do minulosti typu: čo bykeby ak by, ale keby bola taká príležitosť, asi by ma to príliš lákalo, aby som to zamietol. A dokonca by som tak urobil aj po skúsenostiach, aké mám. Pretože politika je síce najspoľahlivejší ničiteľ medziľudských vzťahov, ale na druhej strane je to to najčistejšie zrkadlo ľudských charakterov. A niekedy nezaškodí mať ho poruke. Predstavte si, že by som sa doteraz kamarátil s Lintnerom a Malchárkom, ktorí by doteraz zo mňa vyťahovali peniaze. Takto sa aspoň prejavili, ako sa prejavili, je to ich vizitka. Ale teraz som jasne spoznal charaktery, ktoré sa v nich ukrývali, a hlavne ich vypočítavosť, keďže som im bol dobrý len vtedy, keď niečo potrebovali.

„Takže keby vám teraz niekto ponúkol miesto riaditeľa v Markíze, tak by ste nezaváhali a zostali by ste v politike?“

- Zostal. V Markíze som prežil krásne, nezabudnuteľné roky, plné skúseností i napätia. Dnes je Markíza iná, ide svojou cestou, je to tak dobre. Myslím si, že nie je zdravé zotrvávať príliš dlho na jednom mieste.

Anonym:
„Ako ste vnímali to, keď vás v politike zradili vaši najbližší?“


- Chutilo to ako muchotrávka, ale prežil som. Viete, ja si myslím, že ten odchod bol v prvom rade ich vizitkou. Pre mňa z toho plynie poučenie: do veľkých súbojov nemôžete vstupovať s ľuďmi, ktorí vám nekryjú chrbát.

Informačný portál www.infovolby.sk >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu