Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Zdravotníci vyšli do ulíc

Štrajkujúci zdravotníci hľadajú podporu u občanov-pacientov.
Štrajkujúci zdravotníci hľadajú podporu u občanov-pacientov.

BRATISLAVA - Štrajk zdravotníkov sa presunul z nemocníc na ulicu. Lekárske odborové združenie zorganizovalo na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave protestné zhromaždenie. Podporu viac ako tisícke zúčastneným vyjadrila i Konfederácia odborových zväzov (KOZ SR).

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva Rudolfa Zajaca je štrajk mzdový a cíti v ňom politický podtón. Dôvodom je, že predseda štrajkového výboru Marian Kollár sa už ocitol na viacerých kandidátkach politických strán. „Pán kolega Kollár by už mal povedať, či bol iba na kandidátke HZDS,“ uviedol Zajac. Do štrajku včera vstúpila aj nemocnica v Trenčíne, dnes by sa mali pripojiť košická, dolnokubínska, žilinská, martinská, nitrianska aj trnavská nemocnica. Podľa Kollára štrajkuje už 20 nemocníc. Súčasťou ostrého štrajku sa stalo aj protestné zhromaždenie na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, ktoré zorganizovalo Lekárske odborové združenie (LOZ). Hnev demonštrantov sa obrátil práve proti ministrovi Zajacovi, pričom zdravotníci skandovali: „Odstúpiť!“ Štrajk prebieha vo väčšine zdravotníckych zariadení pokojne, situácia sa vyhrocuje len v Prešove. Zdravotníci hrozia, že ak s nimi vedenie nezačne rokovať o súčinnosti poskytovania zdravotníckej starostlivosti počas štrajku, prestanú chodiť úplne na pracovisko a nemocnica prestane fungovať. Na včerajšom stretnutí s občanmi Kollár avizoval, že zostávajú v štrajku do budúcej stredy. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou rieši už tretí podnet.


ODMIETLI DAŤ ANESTÉZIU
KRAMÁRE - Tehotnej žene (34) odmietli dať včera pred pôrodom epidurálnu anestéziu kvôli štrajku. Lekári podľa televízie Markíza povedali, že ide o nadštandardnú službu. Potom, keď sa o prípad začala zaujímať televízia, jej anestéziu chceli dať, ale žena už porodila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu