Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Slivovica z riedidla!

Hromada zhabaného alkoholu.
Hromada zhabaného alkoholu.

PREŠOV - Nikdy neviete, čo pijete. Prešovskí policajti spolu s colníkmi totiž odhalili deväťčlennú skupinu, ktorá vyrábala tvrdý alkohol z riedidla a dokonca aj z nemrznúcej zmesi určenej do automobilov.

Po prefiltrovaní do nich pridali esencie a potom ich predávali, a niekde možno ešte aj predávajú v obchodoch ako slivovicu či brandy. Zabavili až 116- tisíc litrov alkoholu pripraveného na distribúciu spotrebiteľom. Alkohol vyrábali vo výrobniach v okolí Popradu, Kežmarku a Spišskej Novej Vsi. Následne putoval k desiatkam odberateľov v Prešovskom, ale aj Košickom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji. Kde všade ho ponúkali a ešte ponúkajú zákazníkom, zatiaľ nie je presne zistené.

„To bude jasné po skončení vyšetrovania,“ podotkol prešovský krajský policajný riaditeľ Ladislav Malik. Ide predovšetkým o lacnejšie značky. Z ich nákupu na území štyroch slovenských krajov sa tak stáva lotéria, ktorá sa môže skončiť zle. „Aj keď boli látky, z ktorých alkohol vyrábali, viackrát prefiltrované, mohli v nich zostať stopové prvky, ktoré sú zdraviu škodlivé a dajú sa zistiť len v laboratóriu,“ pripomenul zástupca krajského riaditeľa Peter Bednár. Osem z deviatich mužov, ktorí tento biznis rozbehli, obvinili z troch trestných činov a už sú za mrežami. Deviaty tam zrejme skončí tiež.

„Je na zahraničnej dovolenke, čakáme na jeho príchod,“ vysvetlil P. Bednár. Ak ich odsúdia, v base si môžu posedieť až osem rokov. Je možné, že počet obvinených ešte stúpne, ak sa podarí preukázať, že pôvod alkoholu poznali aj obchodníci, ktorí ho predávali. Riedidlá aj nemrznúca zmes, ktoré slúžili ako základné látky pri výrobe, sa dovážali z Poľska preto, že sa dajú kúpiť lacnejšie. Štátu vznikla škoda za 11 miliónov Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu