Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Univerzitné nemocnice už potraty robiť nebudú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - S interrupciami aj do 12. týždňa by sa na všetkých troch klinikách Univerzitnej nemocnice v Bratislave malo definitívne skončiť do 1. februára. Nezávisle od seba to potvrdili lekári nemocníc na Kramároch a Antolskej.

Podľa nich ide o záhadné neoficiálne rozhodnutie, ktorému sa musia podvoliť. Aj napriek tomu, že z vyše 80 gynekológov, ktorí v týchto zariadeniach pôsobia, si nie všetci uplatňujú výhradu svedomia. "Do konca mesiaca riešime ešte niekoľko už zazmluvnených prípadov. Od februára by sme s interrupciami mali úplne prestať," uviedol pre denník Pravda jeden z lekárov.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) sa k situácii pre denník nevyjadril. K téme sa nechcel vyjadriť ani nik z jeho strany. Výhrady proti postupu ministra majú však koaliční partneri. Poslanec SaS Martin Poliačik síce s právom na výhradu vo svedomí súhlasí, podľa neho by však jej uplatnenie malo byť jasnou súčasťou pracovnej zmluvy uzavretej hneď pri nástupe do zamestnania. A nie predmetom neskorších špekulácií.

"Na údajné ústne odporúčanie sa pána ministra budeme pýtať. A ak sa preukáže, že nekonal v súlade s platnou legislatívou, podnikneme ďalšie kroky," dodal Poliačik. Nespokojný je aj Most-Híd. Poslanec Gábor Gál podotkol, že interrupcia do 12. týždňa je zákonom povolená a v štátnych zariadeniach by žena mala dostať možnosť absolvovať ju. "Prípadný zákaz ministra by nebol v súlade so zákonným stavom a poškodené by sa mohli brániť súdnou cestou," podotkol Gál.

Premiérka Iveta Radičová sa v pondelok k téme interrupcií a postupu ministra zdravotníctva pre denník nevyjadrila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu