Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovenský miliardár Dokupil: Pred mafiou utiekol do Česka!

„Platil som za ochranu rodiny a života výkupné, ale aj výpalné v desiatkach tisíc korún.” Zobraziť galériu (5)
„Platil som za ochranu rodiny a života výkupné, ale aj výpalné v desiatkach tisíc korún.” (Zdroj: BLESK)

Patrí mu takmer tri a pol miliardy korún, ale nie je na Slovensku šťastný. Miroslav Dokupil (38), jeden z najbohatších slovenských podnikateľov, už doma nemohol vydržať. Hovorí, že nedokázal trpko znášať vyhrážanie rôznych „mafií“, vydieračov, ale tiež šikanu štátu. Rozhodol sa pre „ekonomickú emigráciu“ do Česka!

Spolu s Miroslavom Dokupilom sa do Česka sťahujú nielen jeho miliardové prostriedky, ale aj obchodné aktivity. Žije teraz striedavo v Uherskom Brode, kde buduje veľkorysé centrum svojich firiem, a v Prahe. Z prenajatého prezidentského apartmánu hotela Don Giovanni riadi svoje obchody.

Od nábytku k miliardám

„Už som to nemohol vydržať. Áno, priznávam, platil som výkupné aj výpalné, platil som za ochranu života a majetku. Za premiéra Mečiara to ani inak nešlo, polícia poriadne nefungovala, a so súdmi to bolo všelijaké,“ spomína Miroslav Dokupil, rodák z Dubnice nad Váhom. „Viete, keď vám povedia - máš toľko a toľko majetku, tak ťa ochránime za 30-tisíc mesačne. A dodajú - máš dve deti, že? Musel som platiť nielen ja, ale každý. Vtedy aj teraz.“ Z výrobcu nábytku a nesmelého účastníka dražieb sa stal významný obchodník s realitami. „Bankový úver mi dovolí vydražiť továreň s halami a sklady. Opravím ich a prenajmem. Peniazmi z prenájmu splácam úver a ďalej podnikám.“ V kolotoči miliónov korún a stoviek objektov sa zrodil úspech jedného z najbohatších Slovákov. „Lenže úspech sa u nás neodpúšťa,“ hovorí otvorene. „Priťahuje parazitov.“ A tak platil „ochrancom“.

Peniaze za právo žiť a pracovať

Niekedy to vyzeralo ako v groteske. „Raz prišli od Oša, bývalého šéfa podsvetia v Dubnici. Vedeli, že som si kúpil nové auto Lexus. A povedali mi - odteraz ťa ochrana bude stáť o 10-tisíc viac. Je vidieť, že sa ti darí.“

Obrana proti tomu nebola. Možno sa o ňu pokúsil jeho švagor Karol Chlebana. Našli ho zavraždeného, zahrabaného v igelitovom vreci. „Neviem, čo za tým je. Možno sa švagor s niekým zaplietol, ja som do jeho podnikania nevidel,“ spomína Dokupil. Vtedy dostal naozajstný strach o život rodiny i svoj. Zmizol do cudziny, ale obchody nešlo riadiť na diaľku. A tak sa s manželkou Miroslavou (34), synom Dominikom (7) a dcérkou Deniskou (4) nakoniec vrátili. A všetko pokračovalo ako predtým. „Je pravda, že počas vlády premiéra Dzurindu sa to zlepšilo. Polícia začala byť na gangstrov ďaleko prísnejšia. Život bol ľahší. Lenže teraz je už zase všetko v starých koľajach. Len holohlavých vystriedali finančné skupiny.“ Rozhodnutie padlo v lete. „Pre vyhrážanie som požiadal políciu o ochranu syna. Ani sa mi neozvali,“ vysvetlil.

Rozhodnuté - do emigrácie!

Naposledy do cudziny ušiel pred rokom a pol. Niekto mu zapálil pred sídlom firmy auto, telefonické vyhrážania, prenasledovanie záhadnými autami a návštevy vydieračov nebrali konca. A na dovŕšenie všetkého tvrdí, že mafia si kúpila jedného z jeho spolupracovníkov. „Teraz už viem, že mu sľúbili 10 miliónov. Podal na mňa vymyslené trestné oznámenie. Bez problémov by som ho vyvrátil. Ale hrozilo mi zatknutie. Niektoré moje firmy by to nemuseli vydržať... Tak sa na Slovensku likviduje konkurencia,“ hovorí Dokupil.

Cesta Miroslava Dokupila s rodinou viedla do Uherského Brodu, kde bol kedysi vojakom. Poznal tu pár ľudí a tak sa rozhodol začať nový život v neďalekých Luhačoviciach. „Sme tu spokojní. Je tu cirkevná škola pre syna, manželka je veriaca, a čistý vzduch, krásna príroda...“ On sám je tiež veriaci, hoci do kostola veľmi nechodí. „Verím, že sme tu na návšteve, aby sme sa niečo naučili a potom, niekde v druhom vesmíre, to rozvíjali. A neubližovali iným“.

Budem žiť ako človek

Cestu späť na Slovensko Dokupil nevidí, do konca roka tu s podnikaním končí. Banka mu v auguste poskytla úver 10,5 milióna eur. Stále má 660 „podnikateľských vzťahov“, ktoré dávajú prácu piatim tisíckam ľudí, za posledných 7 rokov zaplatil 135 miliónov korún na daniach. Napriek tomu z domova uteká!

„Budem žiť ako človek. Odmietam agresívne prostredie na Slovensku a mafiánske praktiky. V Česku je to predsa len iné, tam podnikateľov šklbú pierko po pierku, na Slovensku ho hneď zarežú.“ V Česku chce zapustiť korene. Preto výnimočne hovoril s Nedeľňajším Bleskom. „Chcem, aby ma tu ľudia poznali, nemám čo skrývať. Veď len za posledný rok som mal pätnásť daňových kontrol a všetko bolo v poriadku. Inak by sme spolu nehovorili...“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu