Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci vraj konečne vysvetlili, čo spôsobuje vznik záhadných kráterov na Sibíri

Na Sibíri je takýchto kráterov plno Zobraziť galériu (3)
Na Sibíri je takýchto kráterov plno (Zdroj: Youtube/Siberian Times)

JAMAL - Krátery množiace sa na Sibíri sú už niekoľko rokov predmetom záujmu vedeckého skúmania. Odborníci sa doteraz zhodli na dvoch možných teóriách, prečo dochádza k ich vzniku, no ani jedna netvrdí, že ide o dielo mimozemšťanov, čím sklamali milovníkov konšpiračných teórií.

Explodujúce krátery na Sibíri priťahujú pozornosť vedcov už niekoľko rokov. Ich množstvo sa za posledné obdobie priblížilo k tisícke a  milovníci UFO, ktorí boli až doteraz presvedčení o tom, že pod zvláštne geologické výjavy sa podpísali mimozemské civilizácie, sú pravdepodobne čím ďalej, tým viac sklamaní.

Dlhodobým výskumom v oblasti sa totiž experti dopracovali k dvom teóriám. Prvá hovorí o možnosti výbuchu metánu, ktorý si svojou rozpínavosťou hľadá cestu na zemský povrch a svoje putovanie ukončí silnou explóziou. Druhá alternatíva je založená na existencii fenoménu nazývaného pingo. V tomto prípade sa veľké množstvo zamrznutej vody vytlačí na povrch a rozpúšťajúci sa ľad vytvorí kráter. Druhú teóriu navyše podporuje aj narastajúce globálne otepľovanie.

Vedci vraj konečne vysvetlili,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Vedci skúmajú tajomnú modrú dieru vo Veľkom bariérovom útese: Z jej útrob sú nadšení

Vedci pri tvorbe teórie o metáne vychádzajú z predpokladu, že napriek mrznúcej klíme je v pôde obalenej ľadom stále dostatok organického života. Ide najmä o množstvo drobných rastlín a mikroorganizmov. Tie po uhynutí zostávajú uväznené v ľadovej vrstve a ich postupné nahromadenie môže spôsobiť, že metán vznikajúci ich rozkladom sa stal pod povrchom neudržateľným, a tak jednoducho explodoval. A aj v tomto prípade hrá dôležitú úlohu globálne otepľovanie. Narastajúca teplota totiž urýchľuje rozklad týchto mikroorganizmov, v dôsledku čoho dochádza k výbuchom častejšie.

Vedci vraj konečne vysvetlili,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Siberian Times)

Vedci vraj konečne vysvetlili,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Siberian Times)

Pokiaľ ide o teóriu "pingo", ak sa ukáže, že je pravdivá, podobné krátery budú podľa odhadov iba pribúdať, keďže globálne otepľovanie má stúpajúcu tendenciu.  

Viac o téme: KráterSibírZáhada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu