Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matovičovi zavaril ako nikto predtým: Kariéra poslanca na vlásku, teraz sa ho zbavil

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zavaril mu, ako nikto predtým. Kvôli nemu sa musel obracať, aby odvrátil politické útoky od oponentov. No dnes už sa ho zbavuje. Reč je o tlačiarenskom stroji, ktorého sa dnes Matovičova firma zbavuje.

Tlačiarenský stroj, kvôli ktorému poslanci Smeru obvinili Igora Matoviča z daňových podvodov, nakoniec vyradia z prevádzky. Firma regionPRESS, ktorú Matovič vybudoval v Trnave, sa rozhodla investovať do novej tlačiarne. Vyplýva to zo správy, ktorú firma zverejnila na informačnom portále ministerstva životného prostredia. "V súčasnosti používaný tlačiarenský stroj vykazuje známky opotrebovania z dôvodu jeho zastaranosti, častej poruchovosti, energetickej neefektívnosti a nemožnosti vymeniť tlačiarenskú chémiu za chémiu s nižším podielom VOC látok," uvádza firma dôvôdy výmeny tlačiarenskej linky v správe.

Doteraz firma používala stroj Rotoman J630, no stroj je morálne aj fyzicky opotrebovaný a tiež pracuje ekonomicky neefektívnymi vstupmi. Investor rozhodol tento stroj nahradiť novým typom – ROTOMAN dvojpásový. "Pôvodná rotačka je rok výroby 1980. Vzhľadom na svoj vek už nedokáže tlačiť tak kvalitne a ekologicky, ako stroje novšie," vyjadril sa pre Topky konateľ firmy regionPRESS Radoslav Glozneka.

Matovičovi zavaril ako nikto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: manroland.com)

"Nová" rotačka má "len" 18 rokov. "Ako vyradený stroj nemeckou tlačiarňou stála 290-tisíc eur, čo je zlomok z ceny novej, ktorá stojí cca 12 miliónov eur," uviedol Gloznek. Inštalácia nového stroja potrvá približne päť až šesť mesiacov.

Stroj narobil Matovičovi problémy

Tlačiarenský stroj v minulosti figuroval v kauze trestného činu daňového podvodu, ktorého sa mal Igor Matovič dopustiť. Lídra OĽaNO obvinili poslanci Smeru Richard Raši a Dušan Jarjabek. Raši neskôr Matoviča vyzval, aby vrátil poslanecký mandát. "Okradol štát a jeho podnikateľská minulosť ho definitívne dobieha. Informácie, ktoré sa objavili v médiách, sú vážne,“ povedal. 

Raši upozornil okrem tlačiarenského stroja aj na skutočnosť, že Matovič v roku 2004 zvyšoval svoje podnikateľské náklady, aby znížil svoju daňovú povinnosť používaním auta Škoda Fabia. Matovič sa však poslaneckého mandátu nevzdal a podal na Rašiho trestné oznámenie pre krivé obvinenie.

Postupne sa do Matoviča obul aj premiér Robert Fico spolu s Robertom Kaliňákom. V bývalej firme Matoviča aj u neho doma sa na kontrole vystriedali desiatky štátnych úradníkov. Matovič 12. apríla na tlačovej besede povedal, že chce byť oficiálne obvinený, lebo sa chce brániť na súde a je presvedčený, že štátu zaplatil všetky dane, ktoré mal.

Vyšetrovanie ukončili vo februári 2017, uznesenie odobril aj prokurátor. Líder hnutia OĽaNO v roku 2008 podľa uznesenia predal regionPress Pavlovi Vandákovi s úmyslom manipulovať s účtovníctvom firmy. Vandák mal podľa Fica v kauze figurovať ako biely kôň a Matovič mal po predaní firmy Vandákovi preprať 122 miliónov korún a zlikvidovať účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu. 

Vtedy vo firme robili daňovú kontrolu a zistili pochybenia a nejasnosti v účtovníctve. Išlo napríklad o kúpu tlačiarenského stroja Man Roland, ktorý Matovič ako štatutár nezaradil do nadobudnutého majetku.

Ako dôvod uviedol, že stroj kúpil, aby ho neskôr predal. Tým sa podľa uznesenia vyhol zaplateniu dane vo výške viac ako 71 000 eur. Daniari podľa uznesenia Matoviča vyzvali, aby doložil zmluvu dokazujúcu, že stroj je určený na predaj alebo predaný. Ten v novembri 2007 predložil zmluvu "medzi Igorom Matovičom živnostníkom a Igorom Matovičom, s. r. o., kúpna zmluva tlačiarenský stroj". Podľa uznesenia, pri kontrole o mesiac nato našli kontrolóri predmetný stroj v prevádzke.

Zamestnanci uviedli, že sa na stroji tlačilo už dva roky. Matovič vtedy uviedol, že štátu zaplatil všetko, čo musel. "Päťsto miliónov korún slovenských som zaplatil dobrovoľne na daniach a odvodoch. To je 16 a pol milióna eur za 15 rokov podnikania," povedal. 

Viac o téme: Igor MatovičRegionPressTlačiarenský stroj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu