Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Trump má v tom jasno: Iba hlupáci by sa mohli domnievať, že mať dobré vzťahy s Ruskom je zlé

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Aj keď sú americké tajné služby presvedčené, že Rusko sa zamiešalo do boja o prezidentské kreslo v USA, nič to nemení na tom, že novozvolený prezident Donald Trump vyzýva na priateľskejšie vzťahy s Moskvou.

Píše o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na Trumpove sobotné tweety, v ktorých uviedol, že "iba hlupáci či blázni" by sa mohli domnievať že mať dobré vzťahy s Ruskom je zlou vecou. Americké tajné služby zverejnili v piatok svoje zistenia, podľa ktorých ruský prezident Vladimir Putin nariadil kampaň s cieľom ovplyvniť výsledky vlaňajších prezidentských volieb v USA.

Podľa záverov CIA, FBI a Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) bolo snahou Ruska oslabiť dôveru americkej verejnosti v demokratický proces a poškodiť vyhliadky prezidentskej kandidátky Demokratickej strany Hillary Clintonovej. Súčasťou týchto aktivít mali byť hakerské útoky a propagandistická kampaň vrátane rozširovania falošných správ.

Trump k tomu uviedol, že síce verí, že na e-mailové servery Demokratickej strany ruskí hakeri mohli preniknúť a správy z nich aj zverejniť na webovej stránke WikiLeaks, avšak toto podľa neho nemalo na výsledok volieb nijaký vplyv.

Rusko si zo správy amerických tajných služieb robí posmešky

Správa tajných služieb USA obviňujúca Rusko, že sa zamiešalo do boja o prezidentské kreslo v Bielom dome, sa u ruských politikov a tamojších médií stretla s uštipačnými reakciami, píše agentúra AP. Napríklad člen branno-bezpečnostného výboru hornej komory ruského parlamentu Alexej Puškov na Twitteri napísal, že "všetky tieto obvinenia proti Rusku sú založené len na presvedčení a domnienkach." 

"Spojené štáty boli takýmto istým spôsobom presvedčené aj o tom, že (iracký vodca) Saddám Husajn má zbrane hromadného ničenia," myslí si ruský poslanec. V ďalšom tweete dnes Puškov tvrdí, že americký prezident Barack "Obama je znepokojený: republikáni dôverujú viac Putinovi než demokratom."

Margarita Simoňjanová, šéfredaktorka štátom subvencovaného satelitného televízneho kanála RT, ktorý sa v najnovšej americkej správe často spomína, na svojom blogu podľa agentúry AP uviedla: "Drahá CIA, to, čo si tu napísala, je úplné zlyhanie." Americké tajné služby zverejnili v piatok svoje zistenia, podľa ktorých ruský prezident Vladimir Putin nariadil kampaň s cieľom ovplyvniť výsledky vlaňajších prezidentských volieb v USA.
   

Viac o téme: RuskoDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu