Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Premiér Renzi končí, drvivá porážka v referende: Taliansko môže spustiť novú európsku krízu

Matteo Renzi Zobraziť galériu (7)
Matteo Renzi (Zdroj: SITA/AP Photo (Gregorio Borgia))

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi odstupuje z funkcie po tom, čo voliči odmietli jeho ústavnú reformu v nedeľnom referende. "Veľa šťastia nám všetkým," Renzi vyhlásil pred novinármi na tlačovej konferencii zvolanej okolo polnoci. Premiér formálne podá svoju rezignáciu prezidentovi v poobedňajších hodinách po zasadaní vlády. Z funkcie odchádza po dva a pol roku v úrade. Situácia v Taliansku môže spustiť novú neistotu a krízu v už tak krízou zmietanom "starom kontinente".

Renzi priznal svoju porážku po zverejnení exit pollov, v ktorých záporné hlasy prevažovali na kladnými v pomere približne 60:40. Podľa odstupujúceho premiéra mala ústavná reforma oklieštiť taliansku byrokraciu a zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny.

Renzi a jeho manželka Agnese
Zobraziť galériu (7)
Renzi a jeho manželka Agnese  (Zdroj: SITA/AP Photo (Gregorio Borgia))

Taliansko: Hnutie piatich hviezd je pripravené vládnuť, žiada predčasné voľby

Talianske populistické a euroskeptické Hnutie piatich hviezd (M5S) vyzvalo dnes na okamžité usporiadanie predčasných parlamentných volieb a vyjadrilo pripravenosť prevziať moc v krajine. Reagovalo tak na výsledky nedeľňajšieho referenda, v ktorom talianski voliči odmietli ústavnú reformu presadzovanú premiérom Matteom Renzim. Predseda vlády následne avizoval, že ešte dnes popoludní odstúpi z funkcie.

Beppe Grillo
Zobraziť galériu (7)
Beppe Grillo  (Zdroj: SITA)

"Demokracia zvíťazila," napísal na svojom blogu zakladateľ M5S, komik Beppe Grillo, čím komentoval výsledky plebiscitu. Jeho hnutie počas kampane tvrdo agitovalo za odmietnutie reformy. Grillo súčasne vyzval na bezodkladné vypísanie predčasných volieb. Hnutie piatich hviezd podľa neho začne ihneď zostavovať svoj vládny tím a politickú platformu, s ktorou sa bude vo voľbách uchádzať o hlasy voličov.

Renzi oznamuje, že priznáva porážku
Zobraziť galériu (7)
Renzi oznamuje, že priznáva porážku  (Zdroj: SITA/AP Photo (Gregorio Borgia))

Podľa konečných výsledkov Taliani odmietli reformu ústavy v pomere hlasov 59,11 ku 40,89 percenta, informoval denník Guardian. Na hlasovaní sa zúčastnilo 65,47 percenta voličov, čo je na talianske pomery mimoriadne vysoká účasť. Odporcovia reformy zvíťazili omnoho väčším pomerom hlasov, než to predpovedali predvolebné prieskumy.

Premiér Renzi končí, drvivá
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo (Gregorio Borgia))

V prípadných predčasných voľbách by Hnutie piatich hviezd muselo súperiť o hlasy voličov s Renziho Demokratickou stranou, vďaka novozavedenému dvojkolovému volebného systému by však zrejme zvíťazilo. Mainstreamové strany v tejto súvislosti zvažujú opätovnú zmenu volebného zákona. 

Premiér Renzi končí, drvivá
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo (Gregorio Borgia))

Perspektíva volebného víťazstva M5S vyvoláva obavy finančných trhov, keďže toto protisystémové hnutie presadzuje referendum o to, či Taliansko naďalej zostane členskou krajinou eurozóny. Grillovi hnutie nateraz odmieta akékoľvek spojenectvo s niektorou zo zavedených strán, čo by mu mohlo skomplikovať snahy o vytvorenie vlády.

Talianske referendum stlačilo kurz eura na vyše 20-mesačné minimum

Kurz eura klesol oproti doláru na vyše 20-mesačné minimum, keď trhy zareagovali na porážku talianskeho premiéra Mattea Renziho v referende o ústavnej reforme. Výsledok by podľa niektorých analytikov mohol viesť k destabilizácii bankového sektora v krajine.

Talianski voliči v nedeľnom referende odmietli ústavnú reformu, ktorá podľa Renziho mala obmedziť byrokraciu a podporiť konkurencieschopnosť krajiny. Po zverejnení exit pollov, ktoré naznačili jasné víťazstvo tábora odmietajúceho ústavnú reformu, Renzi oznámil, že odstúpi z funkcie. Deje sa tak v období veľmi krehkej ekonomiky a problémov bankového sektora s likviditou. Ekonómovia sa obávajú najmä toho, či túto situáciu nevyužije populistické Hnutie 5 hviezd na ďalšie referendum, a to o vystúpení krajiny z eurozóny.

Kurz eura klesol v reakcii na vývoj v Taliansku zhruba o 1,4 % na 1,0505 USD/EUR. To bola najnižšia hodnota od marca minulého roka. Neskôr sa kurz eura čiastočne zotavil na 1,0539 USD/EUR.

Rozprával sa s prezidentom

Renzi viedol dnes súkromný rozhovor s prezidentom Sergiom Mattarellom, niekoľko hodín pred tým, ako sa s ním stretne znova a podá do jeho rúk demisiu. Renzi a Mattarella sa rozprávali vyše hodinu, uviedla tlačová agentúra ANSA s odvolaním sa na nemenované zdroje zo stredoľavej koalície, ktorá podporuje súčasnú vládu.

Šéf strany Liga severu Matteo Salvini dnes vyzval na okamžité voľby v Taliansku. Povzbudil ho k tomu zdrvujúci neúspech nedeľného referenda o Renzim presadzovanej reforme ústavy. Premiér, ktorý pred ľudovým hlasovaním ubezpečoval, že v prípade neschválenia ústavných reforiem v referende podá demisiu, sa chystá rezignovať ešte dnes.

Salvini vyhlásil: "Teraz som presvedčený, že potrebujeme čo najskoršie voľby." Odmietol pritom úvahy o tom, že je ešte pred voľbami potrebné schváliť nový volebný zákon. Salvini, ktorý sám seba zaraďuje ku krajne pravicovým lídrom v Európe, povedal, že "skutočná zmena nastane prostredníctvom volebného víťazstva".

Súčasný volebný zákon zabezpečuje veľký počet bonusových kresiel v dolnej komore parlamentu strane alebo stranám s najväčším počtom hlasov, pričom sa zachováva proporčný systém v hornej komore, teda Senáte.

Ponúkol demisiu

Taliansky premiér Matteo Renzi po porážke v referende o ústavných zmenách ponúkol dnes prezidentovi Sergiovi Mattarellovi demisiu. Ten ho však požiadal, aby vládu viedol až do prijatia štátneho rozpočtu.

Taliansky premiér sa rozhodol odstúpiť z funkcie po tom, ako voliči odmietli v nedeľnom referende jeho ústavnú reformu. Renzi priznal svoju porážku po zverejnení exit pollov, v ktorých záporné hlasy prevažovali nad kladnými v pomere približne 60:40, a na tlačovej konferencii v noci nadnes uviedol, že podá demisiu. Podľa odstupujúceho premiéra mala ústavná reforma oklieštiť taliansku byrokraciu a zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny.

Ide aj o rozpočet

Renzi, ktorý  po porážke v nedeľňajšom referende o ústavných zmenách ponúkol dnes prezidentovi Sergiovi Mattarellovi v Ríme demisiu, by oficiálne mohol rezignovať počas nadchádzajúceho víkendu. Najvyšší taliansky predstaviteľ požiadal totiž predsedu vlády, aby zostal vo funkcii až do prijatia zákona o štátnom rozpočte pre rok 2017, čo by Senát podľa znalcov pomerov mohol stihnúť v priebehu asi troch dní.

Odstupujúci premiér pred návštevou v prezidentskom paláci viedol ostatné rokovanie svojho kabinetu, na ktorom poďakoval ministrom za spoluprácu v priebehu 1006 dní vo funkcii. "Bolo to tisíc ťažkých, ale pekných dní. Vďaka všetkým! Nech žije Taliansko!," napísal Renzi na margo svojho takmer trojročného pôsobenia na čele vlády na jednej zo sociálnych sietí.

Zatiaľ nevedno, či neúspech v plebiscite o ústavnej reforme, od ktorej Renzi očakával oklieštenie byrokracie a zvýšenie konkurencieschopnosti krajiny, prinesie i jeho odstúpenie z čela Demokratickej strany. Vedenie tohto subjektu bude rokovať v stredu. Znalci pomerov v Ríme očakávajú, že prezident Mattarella uprednostní po Renziho rezignácii prechodnú vládu odborníkov, ktorá by Taliansko mala viesť až do riadnych parlamentných volieb v priebehu jari 2018.

Favoritom na post premiéra je podľa správ z talianskej metropoly minister hospodárstva a financií Pier Carlo Padoan. Za nepravdepodobné považujú analytici vypísanie predčasných parlamentných volieb v súlade s požiadavkami opozície, pretože by si to vyžadovalo aj zmenu volebného zákona.

Viac o téme: TalianskoMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu