Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Premiér Renzi odstúpil z funkcie kvôli neúspešnému referendu: Lídrom Demokratickej strany zostáva

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA/AP Photo (Gregorio Borgia))

Taliansky premiér Matteo Renzi podal dnes večer demisiu do rúk prezidenta Sergia Mattarellu. Reagoval tak na výsledok nedeľňajšieho referenda, v ktorom voliči odmietli ním navrhovanú reformu ústavy.

O Renziho demisii oficiálne informovala prezidentská kancelária, uviedli talianske médiá.  Prezident Matarella začne hneď vo štvrtok konzultácie s predstaviteľmi politických strán o zostavení novej vlády. Súčasne Renziho požiadal, aby zostal vo funkcií až do nástupu nového kabinetu. 

Zatiaľ nie je jasné, či Renziho kabinet nahradí vláda odborníkov, alebo dôjde k vypísaniu predčasných parlamentných volieb. Tie by sa eventuálne mohli konať už vo februári, respektíve na jar budúceho roku.  

Renzi chcel pôvodne odstúpiť už bezprostredne po nedeľňajšom referende. Prezident ho však požiadal, aby tak urobil až po prijatí zákona o štátnom rozpočte pre rok 2017 v Senáte, čo sa napokon stalo dnes. 

Renzi zostáva lídrom Demokratickej strany

Neúspech v plebiscite o reforme ústavy pripravil síce talianskeho premiéra Mattea Renziho o post premiéra, nie však o líderskú pozíciu v jeho Demokratickej strane (PD). Rozhodlo sa o tom na dnešnom rokovaní celoštátneho vedenia doteraz vládnucej strany. Expremiér po skončení rokovania uviedol, že jeho demokrati budú pri zostavovaní novej vlády podporovať prezidenta Sergia Mattarellu. Renzi by tak mohol ísť do nasledujúcich volieb opäť ako líder Demokratickej strany.

Renzi podal dnes večer v Ríme demisiu do rúk prezidenta Sergia Mattarellu. Reagoval tak na výsledok nedeľňajšieho referenda, v ktorom voliči odmietli ním navrhovanú reformu ústavy. Prezident Mattarella, ktorý začne už vo štvrtok o 18.00 h konzultácie s predstaviteľmi politických strán o zostavení novej vlády, dnes Renziho požiadal, aby zostal vo funkcii až do nástupu nového kabinetu.

Zatiaľ nie je jasné, či Renziho kabinet nahradí vláda odborníkov, prípadne technokratický kabinet alebo dôjde k vypísaniu predčasných parlamentných volieb. Tie by sa eventuálne mohli konať už vo februári, respektíve na jar budúceho roku. Okruh prípadných adeptov na post premiéra prechodnej vlády, ktorá by krajinu priviedla k riadnym voľbám v roku 2018, sa medzičasom rozšíril.

Za favorita je naďalej považovaný doterajší minister hospodárstva a financií, nestraník Pier Carlo Padoan, spomínajú sa však aj mená predsedu Senátu a niekdajšieho bojovníka proti mafii Pietra Grassa, ministra kultúry Daria Franceschiniho a ministra dopravy Graziana Delria. Renzi chcel pôvodne odstúpiť už bezprostredne po nedeľňajšom referende. Prezident ho však požiadal, aby tak urobil až po prijatí zákona o štátnom rozpočte pre rok 2017 v Senáte, čo sa napokon stalo dnes. 

Talianske Hnutie piatich hviezd si kandidáta na premiéra zvolí online hlasovaním

Talianske euroskeptické Hnutie piatich hviezd (M5S) dnes uviedlo, že si svojho kandidáta na post budúceho predsedu vlády zvolí prostredníctvom online hlasovania, a to ešte pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré by sa mohli konať už na začiatku budúceho roka. Oznámil to dnes zakladateľ M5S, komik Beppe Grillo. "Začali sme energicky diskutovať o našom vládnom programe, budeme pokračovať v rozoberaní ďalších tém a následne si cez internet vyberieme nášho kandidáta na premiéra, vládny tím aj kandidátov na poslancov," napísal Grillo na svojom blogu. 

Online hlasovania sa môžu zúčastniť výhradne členovia strany. Samotný Grillo vždy vylučoval, že by mal o post premiéra záujem. O úrad by sa však mohol snažiť len 30-ročný Luigi Di Maio, podpredseda dolnej komory parlamentu a zároveň jedna z vedúcich postáv M5S. Hnutie piatich hviezd po neúspechu nedeľňajšieho referenda o ústavných zmenách, v dôsledku ktorého sa zo svojho úradu rozhodol odstúpiť premiér Matteo Renzi, vyzvalo na bezodkladné vypísanie predčasných volieb. V tých by M5S muselo súperiť o hlasy voličov s Renziho Demokratickou stranou.

Perspektíva volebného víťazstva M5S vyvoláva obavy finančných trhov, keďže toto protisystémové hnutie presadzuje referendum o to, či Taliansko naďalej zostane členskou krajinou eurozóny. Grillovo hnutie zároveň nateraz odmieta akékoľvek spojenectvo s niektorou zo zavedených strán, čo by mu mohlo skomplikovať snahy o vytvorenie vlády.

Prehľad talianskych premiérov za ostatné obdobie:

- Matteo Renzi (2014-) - Demokratická strana
- Enrico Letta (2013-2014) - Demokratická strana
- Mario Monti (2011-2012) - nezávislý
- Silvio Berlusconi (2008-2011) - Ľud slobody 
- Romano Prodi (2006-2008) - Olivovník, Demokratická strana
- Silvio Berlusconi (2005-2006) - Taliansko vpred
- Silvio Berlusconi (2001-2005) - Taliansko vpred
- Giuliano Amato (2000-2001) - Olivovník
- Massimo D'Alema (1999-2000) - Ľavicoví demokrati 
- Massimo D'Alema (1998-1999) - Ľavicoví demokrati 
- Romano Prodi (1996-1998) - Olivovník
- Lamberto Dini (1995-1996) - nezávislý
- Silvio Berlusconi (1994-1995) - Taliansko vpred
- Carlo Azeglio Ciampi (1993-1994) - nezávislý
- Giuliano Amato (1992-1993) - Talianska socialistická strana
Viac o téme: Matteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu