Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Neuveriteľné zistenie: Rastliny počujú, ako ich žerú!

Arábkovka pri zvukoch húseníc aktivuje obranný systém
Arábkovka pri zvukoch húseníc aktivuje obranný systém (Zdroj: missouri.edu)

COLUMBIA – Pohroma pre vegetariánov, ktorí odmietajú jesť mäso, aby ušetrili trpiace zvieratá. Vedci zistili, že trpia aj rastliny. Počujú, keď ich jedia zaživa!

Rastliny jasne a zreteľne počujú nebezpečenstvo a vďaka tomu aktivujú obranný mechanizmus v podobe vylučovania rôznych chemikálií. Tvrdia to americkí vedci z University of Missouri, ktorí vo svojej štúdii skúmali rastlinu Arábkovku Thalovu. Podujali sa rozšíriť predošlé poznatky, podľa ktorých rastliny reagujú na vietor, dotyk a akustickú energiu. „Táto oblasť je veľmi poznačená príbehmi o tom, ako ľudia púšťajú kvetinám hudbu. S prirodzenou ekológiou rastlín to nemá nič spoločné. My sa snažíme zistiť, čomu rastliny skutočne načúvajú,“ hovorí člen výskumného tímu Rex Cocroft.

Postupné experimenty ich priviedli až k sebaobrane rastliny. Na jej list položili húsenicu, ktorá si ihneď začala pochutnávať. Tento zvuk nahrali a neskôr púšťali iným rastlinám, na ktorých už húsenice neboli. Na listy umiestnili kúsok reflexnej pásky, vďaka čomu mohli laserovým lúčom zaznamenať akýkoľvek pohyb. Po určitom čase tiež urobili chemický rozbor, ktorý potvrdil, že rastliny za zvukov hodujúcich húseníc vylučovali väčšie množstvá chemikálií, ktoré ich odpudzujú. „Dokazuje to, že rastliny na vonkajšie podnety reagujú rovnakými spôsobmi ako zvieratá, len tie spôsoby vyzerajú inak,“ dodala Heidi Appel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu