Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poslancov odkaz arogantnej kolegyni: Vaším vzdelaním je veštecká guľa!

Primátorku Humenného Vaľovú nahnevala výtvarníčka, ktorá vyjadrila svoj názor. Zobraziť galériu (6)
Primátorku Humenného Vaľovú nahnevala výtvarníčka, ktorá vyjadrila svoj názor. (Zdroj: Facebook)

HUMENNÉ/BRATISLAVA – Vyjadriť svoj názor sa v Humennom nevypláca! Keď výtvarníčka Zora Varcholová skritizovala plánovanú renováciu humenského parku, nečakane sa do nej pustila primátorka mesta a poslankyňa Smeru Jana Vaľová. Pavol Zajac z KDH si zas na oplátku neodpustil zopár štipľavých poznámok na adresu kolegyninej vešteckej kariéry.

 

„Ako občan, ktorý má možno trochu viac vyvinuté estetické vnímanie ako ostatní, si myslím, že tento megaprojekt zásadne zmení prostredie v okolí hotela,“ uviedla pred časom pre Humenský Korzár profesionálna výtvarníčka Zora Varcholová.

Kriticky reagovala na revitalizáciu parku pri hoteli Karpatia na Sídlisku I v Humennom. Tá má vyjsť na 779 005 eur. Investícia ráta s vytvorením parkovacích miest, nahradením jestvujúcej fontány za novú, obnovou parkovej zelene, rekonštrukciou chodníkov, vybudovaním detského ihriska, novými obkladmi a osvetlením podchodu.

Vaľová výtvarníčku žiadala zdokladovať jej vzdelanie

Po zverejnení článku Varcholovú telefonicky ako aj listom kontaktovala primátorka Vaľová. Nečakane ju vyzvala, aby doložila, aké má vzdelanie, či je odborne spôsobilá a kde videla projektovú dokumentáciu.

Počas telefonátu ju mala Vaľová zahrnúť výčitkami, ako si mohla dovoliť mať výhrady k projektu. „Či viem, koľko to stojí peňazí, či som ho videla a aké mám k tomu kompetencie. Vtedy som v rýchlosti zapochybovala o tom, či hovoríme o tom istom projekte, ale navrhla som jej osobnú debatu. Vizualizáciu parku som videla ešte v minulom roku, keď bola na sociálnej sieti vypísaná súťaž na názov parku. V článku som reagovala na to, čo som videla tam a bola som zhrozená,“ vysvetlila Varcholová v otvorenom liste.

Poslancov odkaz arogantnej kolegyni:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

 

Poslanec si uťahoval z Vaľovej vešteckej minulosti

Zaujímavé pritom je, že samotná poslankyňa a primátorka, ktorá sa zaujímala o Varcholovej vzdelanie, pred časom na svojom facebookovom profile nesprávne uvádzala školu, na ktorej získala pedagogickú spôsobilosť učiť na školách. Malo ísť o Univerzitu P. J. Štefánika v Prešove. Neexistujúcu školu po upozornení opravila na Univerzitu P. J. Šafárika v Košiciach.

Na Vaľovej kritiku výtvarníčky reagoval na Facebooku aj poslanec z KDH Pavol Zajac, ktorý na svoju kolegyňu vytiahol jej vešteckú minulosť. „Kolegyňa Vaľová si zvyčajne mýli dojmy a pojmy. Aj v parlamente sa často pýta na vzdelanie oponenta. Nuž pani Vaľová, vaše "vzdelanie" čítania zo sklennej gule nemám ani ja,“ napísal uštipačne Zajac.

Neexistujúcu univerzitu mala poslankyňa na svojom facebookovom profile až do upozornenia.
Zobraziť galériu (6)
Neexistujúcu univerzitu mala poslankyňa na svojom facebookovom profile až do upozornenia.

Výtvarníčka: Prečo by sa k parku nemal vyjadriť občan?

Výtvarníčku reakcia primátorky a poslankyne parlamentu prekvapila. Považuje za neštandardné, aby vedúci predstaviteľ mesta takto komunikoval s občanom, ktorý len vyjadril svoj názor. „Prečo by sme sa k parku nemali vyjadrovať? Prečo sa nás občanov nikto nepýta, čo si myslíme? To je chyba. Veď práve pani primátorka by sa mala zaujímať o to, čo si občan myslí,“ tvrdí.

„Park sa má podľa projektu zmeniť na kamenné námestie so zámkovou dlažbou a erbom v strede. Počíta sa s výrubom stromov i odstránením fontány. Stojím si za tým, že fontána je krásna a treba ju len zrekonštruovať,“ vyjadrila sa výtvarníčka, ktorá v parku trávila nejedno popoludnie. Myslí si, že park je hlavne o stromoch. „Keď rúbať, tak len chorý strom. Veď v parku predsa nemá byť vidno z jedného konca na druhý,“ tvrdí.

Poslancov odkaz arogantnej kolegyni:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)
Poslancov odkaz arogantnej kolegyni:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Vaľová: Demokraciu si netreba zamieňať s anarchiou

Primátorka Vaľová vo svojom stanovisku pre Korzár napísala, že demokraciu si netreba zamieňať s anarchiou a slobodu slova s voľnomyšlienkarstvom. „Tak ako sa hovorí, že pero je často nebezpečnejšie ako meč, tak treba zvažovať slová, ktoré človek interpretuje a ešte o to viac, ak ich interpretuje ako názor v médiách, resp. novinách.“ Za úplne štandardné považuje, že listom oslovila výtvarníčku, aby jej tá potvrdila a odborne podložila slová, ktoré odzneli v článku na adresu projektovej dokumentácie.

Varcholová je bakalárkou a tento rok obhajuje diplomovku na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Šiesty rok učí výtvarnú na súkromnej základnej umeleckej škole. Tvrdí, že jej názor nikoho neurážal a nepasovala sa ani do úlohy „vševedúcej odborníčky“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu